Ce sunt, de fapt, trendurile economice și cum te pot ajuta dacă ești investitor

Trendurile economice sunt decisive atunci când vine vorba de investiții, iar având în vedere situația actuală în care ne aflăm, trebuie să fim atenți la orice fel de informație.

În prezent, vaccinarea, dar și măsurile pentru covid sunt esențiale în domeniul afacerilor. Ele influențează inclusiv piașa valutară și pot duce și la schimbarea prețurilor.

Ce sunt, de fapt, trendurile economice și cum te pot ajuta dacă ești investitor

Akcenta.ro prezintă principalele trenduri macroeconomice care ar putea afecta piața valutară în următoarea perioadă, deci clar și investitorii.

Unul dintre trenurile economice important îl reprezintă divergențele pentru USD și EUR. Mai exact, sub administrația Biden, Statele Unite țintesc să vaccineze 70% din populația adultă, cu cel puțin o doză până la sărbătoarea națională din 4 iulie.

Această creștere a ratei vaccinării a impulsionat Dolarul american. Puterea sa reînnoită, coroborată cu slăbirea Euro, a dus la scăderea EURO/USD la sfârșitul lunii martie la 1,2017.

Un alt trend macroeconomic care ar putea avea un impact major îl reprezintă lansarea rapidă a vaccinurilor, care întărește GBP

Mai exact, Marea Britanie a vaccinat până acum peste 35 de milioane de oameni cu prima doză de vaccinare, adică 52% din populația sa totală.

Ce sunt, de fapt, trendurile economice și cum te pot ajuta dacă ești investitor

Pentru a stimula și mai mult perspectivele Marii Britanii, țara și-a început programul de relaxare a restricțiilor și de „deschidere” a economiei. GBP/USD a urcat la 1,40, în timp ce GBP/EUR a ajuns la 1,15 și ar putea crește în următoarele săptămâni. Lira va beneficia, de asemenea, de noul anunț de colaborare în domeniul serviciilor financiare între Londra și Bruxelles, acord care va crea cadrul pentru cooperarea de reglementare voluntară.

Viziunea asupra recuperării economice a UE este și ea un trend important. Trendul de infectare în UE este în descreștere și anunțul recent al Bruxelles-ului cu privire la distribuirea dozelor necesare pentru vaccinarea masei critice de 70% în cursul lunii iunie sunt vești încurajatoare.

Planul NextGeneration EU aduce, de asemenea, un sentiment crescător de încredere atât din partea guvernelor statelor UE, cât și a entităților economice. Bugetul de 750 de miliarde de Euro cuplat cu cel al UE pentru dezvoltare durabilă însumează un buget de 1.8 trilioane de Euro și este cel mai generos pachet de stimuli finanțat vreodată în Europa. Acesta este menit să transforme economiile europene pentru a tranziționa către o Europă mai verde, mai rezilientă și mai digitală, accelerând recuperarea economică.

Trebuie menționat faptul că, prin pre-pandemie, lumea dezvoltată era în mare măsură aliniată la politica economică comună și la angajamentul de liber schimb încă din anii ’80, din timpul Reagan/Thatcher. Cu toate acestea, abordarea comună a fost supusă în ultimii ani unei presiuni susținute ca urmare a ascensiunii politicienilor și partidelor populiste și naționaliste.

În timp ce evoluțiile politice în sine nu privesc investitorii valutari, impactul pe care politica îl are în mediul economic este evident. De exemplu, războiul comercial al fostului președinte Donald Trump cu China a creat o volatilitate masivă pe piețele valutare.

Ca să exemplificăm prin doar câteva dintre multiplele efecte cuantificabile ale impactului elementului politic în macroeconomie, Moody’s analytics estima că numai în 2019 peste 300 000 de americani și-au pierdut locul de muncă din cauza acestui război iar PIB-ul real al S.U.A. a scăzut cu circa 0,3%.

În Europa, partidele eurosceptice continuă să fie puternice, în special în Italia, Ungaria și Polonia, în timp ce, în Brazilia, Mexic și India populiștii dețin deja puterea.

Un alt trend important îl reprezintă piețele emergente, care au performanțe slabe

Ca de obicei, mișcările Dolarului american sunt resimțite în piețele emergente cu un impact direct asupra FX. Monedele economiilor în curs de dezvoltare au evoluat sub așteptările conturate la început de an, în timp ce Dolarul a câștigat teren și, conform ziarului Financial Times, este de așteptat ca acest trend să continue.

Lira turcească continuă să stagneze la 0,12 USD, după o scădere de la 0,14 USD în februarie, evoluție accentuată la mijlocul lunii martie de concedierea guvernatorului Băncii Centrale Turce de către președintele Erdogan.

Rubla rusească își continuă relația turbulentă cu Dolarul american ca reacție la schimbările prețului petrolului și a creșterii riscurilor geopolitice generate de guvernul de la Kremlin.

Realul brazilian continuă să fie extrem de volatil ca urmare a managementului neobișnuit al pandemiei în Brazilia, ceea ce a dus la o adevărată catastrofă umanitară.

Monedele de pe piețele emergente se confruntă, în general, cu o perspectivă descendentă din cauza cererii în creștere a Dolarului și a unei prognoze mai rezervate pentru redresarea economică a Uniunii Europene decât cea prevăzută la începutul anului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed