AcasăEconomieCe ţară a acceptat să cedeze Chinei 1% din teritoriul său

Ce ţară a acceptat să cedeze Chinei 1% din teritoriul său

‘Acesta este un succes al diplomaţiei tadjice’, a estimat ministrul de externe al Tadjikistanului, Hamrohon Zarifi.

 

Parlamentul de la Duşanbe a aprobat săptămâna aceasta un acord prin care transferă Chinei circa 0,78% din teritoriul acestei republici din Asia Centrală. Este vorba de 1.000 kilometri pătraţi din Pamir, o zonă montană slab populată.

 

Suhrob Şapirov, directorul Centrului de studii strategice de pe lângă preşedintele tadjik Emomali Rahmonov, consideră că Duşanbe a asigurat în acest fel stabilitatea pe termen lung în această fostă republică sovietică, cea mai săracă din fosta URSS.

 

‘Dacă nu am fi luat decizia de a ceda aceste teritorii, nu am fi putut rezista presiunii Chinei’, a recunoscut el într-o declaraţie pentru AFP, adăugând că Tadjikistanul a asigurat astfel securitatea frontierelor sale cu Republica Populară Chineză, în condiţiile în care litigiul datează din 1884.

 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a confirmat că cele două ţări au ‘rezolvat complet problema istorică a frontierei’.

 

Influenţa Beijingului este în creştere în Asia Centrală, o vastă regiune de stepă şi muntoasă, bogată în resurse naturale (minereuri, hidrocarburi şi apă) compusă din cinci foste republici sovietice, dintre care trei au frontiere comune cu China, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Ultimele Articole