Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Cel mai sigur loc în care te poți ascunde

Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Cel mai sigur loc în care te poți ascunde. Având în vedere cutremurele din ultimele săptămâni, multe persoane se tem ca un astfel de scenariu să nu se repete.

Iată deci unde te poți ascunde în caz de cutremur, care e cel mai sigur loc, dar și de ce trebuie să te ferești. În primul rând, dacă ești în casă în momentul în care se produce un cutremur, ai grijă la mobilă și la alte obiecte grele de pe ea.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Cel mai sigur loc în care te poți ascunde

De asemena, ai grijă și la mansarda, podul, dar și la balcon sau la tavanul tău, dacă locuiești la casă pentru că există riscul ca tencuiala, țiglele sau cărămizile să cadă în timpul unui seism puternic.

Ce să faci însă în caz de cutremur? În primul rând nu intra în panică și liniște-i pe cei din jurul tău. Dacă esti pe afara atunci cand ai simtit cutremurul, sub nicio forma nu trebuie sa te apropii de cladiri sau de geamurile acestora.

De cealaltă parte, persoanele care se afla in interiorul cladirilor trebuie sa tina minte sa nu se apropie de ferestre si sa stea înspre centrul cladirii, mai exact sub un perete structural rezistent sau sub o grinda solidă, acesta fiind cel mai sigur loc în caz de cutremur.

Sigur mai este și tocul unei usi sau langa un perete solid. Nu uita însă să sa iei o pozitie de ghemuit, cu fata in jos, iar palmele sa fie impreunate pentru a iti proteja capul si ceafa.

Conform celor de la ISU, sursele de foc trebuie inchise cat mai repede, insa doar dupa ce a trecut socul puternic.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Cel mai sigur loc în care te poți ascunde

Sub nicio forma nu ar trebui sa utilizezi liftul sau sa alergi pe scari. Cel mai bine este sa astepti ca seismul sa ia sfarsit si abia pe urma sa iesi din casa. In acest fel vei putea evita si eventuala aglomeratie de pe scari.

Dacă ești afară nu alerga pe stradă și caută un loc deschis unde nimic nu poate să cadă. De asemenea, daca locuiesti intr-o zona cu versanti sau roci, stai departe de acel loc pentru ca este posibil sa urmeze alunecari de teren.

Dacă ești la volanul mașinii tale în schimb, oprește-o într-un loc deschis și evită clădirile, podurile sau liniile electrice și stai în ea până ce seismul ia sfârșit. Și dacă ești la metrou ai grijă să rămâi calm.

Dupa ce cutremurul a trecut, ar fi bine sa nu folosesti instalatiile de gaz pentru ca este posibil sa existe fisuri si poate aparea riscul de explozie. De asemenea, nu folosi nici echipamentele electrice, pana esti sigur ca nu exista scurgeri de gaze!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri