Ce urmează după întâlnirea anului? BIDEN adoptă o tactică nouă, PUTIN recurge la vechea strategie

0
70

Într-o carieră politică ce se întinde de-a lungul a patru decenii, președintele Joe Biden a văzut destui președinți americani – din ambele tabere, republicană și democrată – încercând să transforme relația SUA cu Rusia, pentru ca în final ei să plece de la Casa Albă dezamăgiți, cu o neîmplinire la acest capitol. La prima sa întâlnire ca președinte cu liderul de la Kremlin, Joe Biden nu a vrut să facă aceeași greșeală, comentează The Washington Post.

Joe Biden este al cincilea președinte american cu care discută liderul de la Kremlin.

De altfel, miercuri, Vladimir Putin a părut să ia în derâdere istoria abordării americane a summiturilor. „Nu trebuie să ne privim unul pe celălalt în ochi și în suflet și să ne facem promisiuni de dragoste și prietenie veșnică. Noi apărăm interesele țărilor noastre”, a spus el, într-o aluzie la o declarație celebră a fostului președinte George W. Bush, care spunea că s-a uitat în ochii lui Putin și i-a simțit „sufletul”.

Spre deosebire de începutul președinției lui Barack Obama, când șefa diplomației, Hillary Clinton, îi oferea lui Putin un „buton de resetare” a relațiilor, actualul șef al Casei Albe nu a deschis larg nicio ușă pentru o refacere a relațiilor zdruncinate, iar pesimismul său în legătură cu perspectivele de a-l face pe Putin să se răzgândească în privința unor chestiuni precum drepturile omului i-au ghidat acțiunile.

„Nu este vorba de a avea încredere. Este vorba despre propriul interes”, a declarat Joe Biden reporterilor, miercuri, după un summit de trei ore cu Vladimir Putin. „Acesta nu este un moment kumbaya”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

De ce Putin și Biden au ținut conferințe de presă separat

De altfel, consilierii lui Joe Biden nu au lăsat niciun detaliu la întâmplare în organizarea summitului de la Geneva.

Ca să evite un rezultat sub așteptări, ei au minimizat chiar și posibilitatea unor realizări modeste. Și tot pentru a evita o aparentă senzație de slăbiciune, au negociat ca Vladimir Putin să sosească primul la locul de întâlnire, eliminând astfel riscul ca liderul rus să întârzie și să-l facă pe președintele american să aștepte – o tactică psihologică folosită frecvent de Putin.

Și ca să îndepărteze orice risc de surpriză, au decis să nu organizeze o conferință de presă comună, pentru că ea putea oferi momente nedorite de spontaneitate și improvizație.

Programarea unor conferinţe de presă separate reflectă totodată absenţa jovialităţii care a însoţit întâlnirea din 2018 de la Helsinki între preşedintele rus Putin şi fostul preşedinte american, Donald Trump, când liderul de la Kremlin i-a dăruit lui Trump o minge de fotbal.

Totodată, la întâlnirea de la Geneva nu a existat o cină de lucru, iar cei doi lideri nu şi-au adresat invitaţii de a efectua vizite la Washington, respectiv la Moscova, notează agenția Reuters.

Astfel, cu așteptări reduse și mai mult de faptul că discuțiile s-au încheiat mai devreme decât era prevăzut, Putin și Biden au ieșit, paradoxal, de la întâlnire cu o surpriză plăcută: un progres neașteptat în privința câtorva chestiuni.

„Nu a existat nicio ostilitate”, a declarat Putin reporterilor după întâlnire. „Dimpotrivă, întâlnirea noastră a avut loc într-un spirit constructiv”, a adăugat el.

La rândul său, Joe Biden a declarat că întâlnirea a fost „bună” și „pozitivă”.

Reușitele summitului. Lista pe care Biden i-a dat-o lui Putin

Biden și Putin și-au expus diferențele de opinii la un summit la care au reușit să cadă totuși de acord și asupra câtorva lucruri.

Președinții au agreat întoarcerea ambasadorilor lor la posturi. Ambasadorul rus Anatoli Antonov și ambasadorul american John Sullivan lipsesc de câteva luni de la misiunile lor diplomatice, după ce fiecare a fost rechemat în țară, un demers de natură să îngreuneze rolul diplomației într-un moment de tensiuni geopolitice sporite între foștii inamici ai Războiului Rece.

Cele două părți au convenit, de asemenea, să reia discuțiile – îndelung blocate – pe tema stabilității strategice, discuții menite să reducă riscurile unui conflict nedorit între cele două puteri nucleare.

De asemenea, părțile au decis să organizeze consultări la nivel de experți pe teme de securitate cibernetică, în special cu privire la tipurile de infrastructură care ar trebui considerate critice în cazul atacurilor cibernetice distructive, a declarat un oficial american de rang înalt citat sub protecția anonimatului de The Washington Post. Astfel, oficialii americani i-au înmânat lui Putin o listă cu 16 sectoare, inclusiv alimentația și agricultura, serviciile financiare, comunicațiile și baza industrială de apărare, pe care le consideră infrastructură vitală, ce nu poate fi vizată de un atac cibernetic.

Liderul de la Kremlin a negat, de altfel, implicarea Rusiei în atacurile cibernetice care au vizat SUA şi a insistat că Rusia este, la rândul ei, ţinta unor atacuri similare. „Este necesar să lăsăm deoparte tot felul de insinuări şi să începem să lucrăm la nivel de experţi în interesul SUA şi al Rusiei”, a spus preşedintele rus despre securitatea cibernetică. „În principiu, am ajuns la un acord în acest sens şi Rusia este pregătită pentru asta”, a subliniat el.

Luate separat, niciunul dintre aceste acorduri nu reprezintă un moment de cotitură, dar analiștii sunt de părere că împreună constituie un progres în domenii importante pentru ambele țări.

„Au fost făcuți pași clari înainte”, este de părere Sam Charap, specialist în Rusia la Rand Corp. „În general vorbind, acesta este probabil cel mai bun rezultat la care ne-am fi putut aștepta”, a menționat analistul.

În ceea ce priveşte tonul discuţiilor, Putin (68 de ani) l-a numit pe Biden (78 de ani) un partener „constructiv, cu experienţă” şi a spus că au vorbit „aceeaşi limbă”, dar a avut grijă să precizeze că nu e vorba de nicio prietenie, ci mai degrabă de un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări.

La rândul său, Biden a declarat că i-a comunicat lui Putin următoarele: „Avem nevoie de nişte reguli de bază pe care să le putem respecta cu toţii”. Și el a fost ghidat de pragmatism: „Am făcut ceea ce am venit să fac”, i-a asigurat pe reporteri șeful Casei Albe.

Atac și contraatac. Declarațiile contondente dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Joe Biden a declarat că i-a comunicat omologului rus că agenda lui „nu este împotriva Rusiei”, ci „în interesul poporul american”.

La rândul său, preşedintele Putin a sugerat că dialogul cu Joe Biden nu a fost uşor şi i-a comunicat interlocutorului american liniile sale roşii.