Ce vulcani activi mai există la ora asta în Europa

Majoritatea vulcanilor activi din Europa sunt, în prezent, stinşi, după ce şi-au dus la îndeplinire rolul lor pe acest pământ, formarea lanţurilor muntoase de pe Terra.

Dar nu toţi au ajuns la finalul „vieţii” şi fenomenul vulcanismului, de care mulţi se tem, este în continuare prezent în anumite zone din întreaga lume.

Ce vulcani activi mai există în Europa și cât de periculoși pot fi dacă erup

Vulcani există şi în Europa, în doar patru ţări. Vorbim de Italia, Grecia, Spania şi Islanda, acolo unde există pericolul ca vulcanii să erupă în viitor. De departe cel mai celebru vulcan din lume, poate că şi din Europa, este Etna. Se află deasupra Cataniei, Italia, şi acesta erupe destul de des, dar într-un mod considerat de specialişti a fi efuziv.

Etna, Vezuviu şi Stromboli, cei trei vulcani înfricoşători din Italia

Mai exact, el revarsă cantităţi mari de lavă, dar fără eplozii de pietre sau cenuşă. Este, în termeni populari, un vulcan liniştit. Vulcanul Stromboli de pe insula cu acelaşi este şi el activ şi erupe diferit faţă de Etna, cu explozii de mică amploare. De-a lungul timpului (în 1919, 1930 şi 2003) a avut şi erupţii mai violente.

Vezuviu (Italia) este cel mai periculos vulcan, după erupţia distrugătoare din anul 79, atunci când Pompeii şi Herculanem, cele două oraşe romane, au fost distruse complet de furia sa. Pământul le-a dat de veste locuitorilor atunci despre nenorocirea ce avea să vină, dar nimeni nu s-a gândit că va fi aşa de grav. Apele din fântâni şi izvoare au secat, au început cutremurele, cauzate de frământările din vulcan, iar la câteva zile nenorocirea s-a pornit.

Vulcanul Etna în timpul unei erupţii spectaculoase
Vulcanul Etna în timpul unei erupţii spectaculoase

Din 1944, Vezuviul este în pauză, iar un Observator îl monitorizează în permanenţă fiind văzut în continuare ca un vulcan extrem de periculos, gata să se reapuce de treabă oricând. Dacă Vezuviul ar erupe, milioane de oameni ar putea muri.

Ce vulcani sunt în Grecia?

În Grecia există patru vulcani periculoşi. Mathana, o insulă vulcanică în întregime, ce are peste 30 de centre de eurpţie! Ultima dată când un vulcan a erupt aici a fost în 1700, când totul s-a întâmplat sub apă şi un vulcan submarin a distrus formele de viaţă. Specialiştii nu exclud ca acestea să-şi reia activitatea pe viitor.

Milos este o insulă aparent infonesivă, având în vedere că de foarte mult timp nu au existat erupţii, însă are toate premisele ca pe viitor să fie, având în vedere că in interiorul său există un sistem hidrotermal de peste 300 de grade, ce indică prezenţa lavei. Oricând aceasta se poate „decide” să iasă la suprafaţă, de aceea este monitorizată permanent, căci se ia în calcul riscul ca aceasta să erupă într-un mod violent.

Superba insulă Nisyros, din Grecia. Sursa foto: Insule.info
Superba insulă Nisyros, din Grecia. Sursa foto: Insule.info

Tot o insuliţă este şi Nisyros, ce are în interior camere magnetice în care temperatura a ajuns de curând până la 1030 grade Celsius. E clar că se „coace” ceva. De Santorini a auzit toată lumea, e o insulă spectaculoasă adorată de turişti. Dar puţini sunt cei care merg acolo şi ştiu că de fapt „calcă” pe locurile unde în trecut erupţia vulcanului cu aceleaşi nume a distrus civilizaţii, în preistorie. Există o legendă care spune că erupţia vulcanului Santorini are o legătură cu dispariţia Atlantidei. Dar asta nu a fost niciodată atestată, mai cu seamă că nimeni nu este sigur în prezent că Atlantida ar fi existat vreodată.

Muntele Teide din Insulele Canare Muntele

Teide este considerat unul din cei mai mari vulcani din lume și este situat în Insulele Canare, care aparțin Spaniei. Oamenii de știință cred că va exista o erupție masivă în viitor, pe baza celor din trecut, cel puțin patru la 1.000 de ani. Vulcanul este considerat unul din cei mai periculoși din lume, din cauza așezărilor dens populate de la baza lui. Tenerife, orașul din apropiere, este locuit de aproape 1 milion de persoane. Cea mai recentă erupție raportată a fost în anul 1909 pe partea de nord-est a faliei Santiago. Vulcanul face parte din parcul național Teide, clasificat pe lista monumentelor naturale protejate de UNESCO și este cel mai vizitat loc din întreaga Spanie.

Vulcanii din Islanda

Islanda se află pe o dorsală oceanică, adică în zona unde se întâlnesc cele două plăci tectonice din america şi eurasia s-au întâlnit. În această ţară este paradisul vulcanilor, existând nu mai puţin de 30 de vulcani. Având în vedere suprafaţa sa destul de mică, reprezintă astfel un număr uriaş. Cea mai recentă erupţia din Islanda a avut loc în 2000, când vulcanul Hekla a făcut spectacol, dar cel mai activ este Grimsvotn.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed