Cea mai bogată femeie din Asia pierde jumătate din averea de 24 de miliarde de dolari din cauza crizei imobiliare din China

Averea netă a lui Yang Huiyan, acţionară majoritară la cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a scăzut cu peste 52%, până la 11,3 miliarde de dolari, de la 23,7 miliarde de dolari în urmă cu un an, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Averea lui Yang a scăzut considerabil miercuri, când acţiunile cotate la Hong Kong ale Country Garden din Guangdong au scăzut cu 15%, după ce compania a anunţat că va vinde noi acţiuni pentru a strânge numerar.

Yang a moştenit averea când tatăl ei – fondatorul companiei Country Garden Yang Guoqiang – i-a transferat acţiunile în 2005, potrivit presei de stat.

Ea a devenit cea mai bogată femeie din Asia doi ani mai târziu, după oferta publică iniţială a dezvoltatorului din Hong Kong.

Magnatul fibrelor chimice Fan Hongwei se situează pe locul doi, cu o avere netă de 11,2 miliarde de dolari joi. Astfel, locul lui Yang este ameninţat.

Autorităţile chineze au reprimat îndatorarea excesivă în sectorul imobiliar în 2020, iar jucătorii importanţi, precum Evergrande şi Sunac, au fost lăsaţi să se lupte să facă plăţi şi să renegocieze cu creditorii în pragul falimentului.

Cumpărătorii din toată ţara, furioşi din cauza proiectelor de construcţie, au început să reţină plăţile ipotecare pentru casele vândute înainte de finalizare.

Deşi Country Garden a rămas relativ nevătămată de turbulenţele din industrie, compania a speriat investitorii când a anunţat, miercuri, că plănuieşte să strângă peste 343 de milioane de dolari printr-o vânzare de acţiuni, pentru a-şi plăti parţial datoriile.

Veniturile din vânzare ar fi folosite pentru ”refinanţarea datoriilor offshore existente, a capitalului de lucru general şi a dezvoltării viitoare”, a precizat Country Garden într-un dosar la Bursa de Valori din Hong Kong.

Autoritatea de reglementare bancară din China a îndemnat creditorii să sprijine sectorul imobiliar şi să răspundă ”nevoilor rezonabile de finanţare” ale întreprinderilor, deoarece analiştii şi factorii de decizie se tem de contagiune financiară.

Se estimează că sectorul imobiliar reprezintă 18-30% din PIB-ul ţării şi este un motor-cheie al creşterii economice în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.

Analiştii au avertizat că industria este blocată într-un ”cerc vicios” care ar diminua şi mai mult încrederea consumatorilor, după publicarea cifrelor sumbre de creştere din trimestrul doi, care au fost cele mai proaste de la începutul pandemiei de Covid-19.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed