AcasăExterneCea mai mare bula imobiliara din lume

Cea mai mare bula imobiliara din lume

Este vorba despre Canada, care are cea mai supraevaluată piață imobiliară din lume, potrivit unui studiu realizat de The Economist, după ce a studiat piețele imobiliare din 26 de țări.

The Economist a stabilit că piața imobiliară din Canada este cea mai supraevaluată piață din lume din punct de vedere al prețurilor chiriilor (cu 89%), și pe locul al treilea la nivel mondial raportat la veniturile populației (+ 35%). Și în trecut The Economist mai arătase că piața imobiliară canadiană a avut periodic caracteristicile unei bule, însă acum a ajuns oficial în capul listei la acest capitol.

De asemenea, cu aproximativ o lună în urmă, FMI a trans un semnal de alarmă în legătură cu piața locuințelor din Canada, afirmând că datoriile gospodăriilor populației sunt cu mult peste cele din alte țări, scrie Zero Hedge.

Între timp, șapte din zece canadieni care au un credit imobiliar și-au exprimat îngrijorarea legată de „faptul că sectorul imobiliar se află într-o bulă care s-ar putea sparge în orice moment”.

Potrivit estimărilor Deutsche Bank, piața imobiliară canadiană este de supraevaluată cu 67% și spune deja că această țară se confruntă cu dificultăți. Chiar și fondurile speculative au început să găsească modalități de pregătire pentru un eventual viitor colaps.

Însă, pe de altă parte, sunt voci care susțin că piața imobiliară din Canada va evolua diferit de această dată. De fapt, cele care neagă existența bulei imobiliare sunt autoritățile și băncile. Stephen Harper, premierul Canadei, a încercat să risipească temerile legate de acest lucru. El a declarat recent, la New York, că nu anticipează nicio criză imobiliară în Canada.

Iar săptămâna trecută, Bank of Canada a încercat, la rândul ei, să diminueze temerile legate de o bulă imobiliară. „Nu credem că ne aflăm într-o bulă”, a afirmat Stephen Poloz, guvernatorul băncii centrale a Canadei. „Construcția locuințelor se află într-o mare măsură în tandem cu estimările privind cererea demografică”, a adăugat acesta, sugerând că prețurile imobiliarelor nu trebuie neapărat să fie adaptate la veniturile canadienilor. În schimb, oficialul bancar canadian se așteaptă ca majorările salariale datorate creșterii economice să facă prețurile locuințelor mai accesibile.

Conform estimărilor Băncii Naționale din Canada, piața imobiliară locală este supraevaluată cu circa 30%. Și este puțin probabil ca prețurile locuințelor să devină mai accesibile pentru populație, în condițiile unor scumpiri anuale de două cifre.

Ultimele Articole