x


  • EUR
    4.7340
    USD
    4.2129
string(5) "banci"

Cea mai mare invazie de bani din istoria Europei

Preşedintele BCE, italianul şcolit pe Wall Street Mario Draghi, a anunţat că instituţia sa va cumpăra obligaţiuni emise de statele zonei euro în valoare de 1.300 de miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro pe lună începând cu martie, decizie considerată ca arma supremă a zonei euro în lupta cu deflaţia şi cu anemia economiei.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: zf.ro | Publicat: 22.01.2015, 15:49
Programe similare, de printare masivă de bani pentru achiziţii de active, implementate la câteva luni după izbucnirea crizei economice mondiale de către Rezerva Federală americană şi de Banca Angliei au impulsionat relansarea economiei americane şi a celei britanice şi mai ales pieţele.
O mare parte din aceşti bani au fost duşi de investitorii în cautarea de randamente mai mari – în SUA, ca şi acum în zona euro, dobânzile sunt aproape de zero – în economii emergente precum cele din Asia şi America de Sud. Tot în căutarea randamentelor mai mari, investitorii vor căuta cu siguranţă să facă profit în Europa emergentă, inclusiv în România, cu banii ieftini ai BCE.

FMI estimează că economia americană va creşte cu 3,6% anul acesta, de trei ori mai rapid decât PIB-ul zonei euro.

Măsura de a injecta 1.100 de miliarde de euro în economie reflect determinarea Preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a opri ameninţarea deflaţiei şi de a pune economia celor 19 state din zona euro înapoi pe calea spre creştere economică.