Cea mai mare TEAMĂ a investitorului la bursă poate fi înfrântă

0

Opinie Daniela Șerban, Președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România:

 

Deși sunt mulți români care au auzit de bursă, nu știu cum să se apropie de acest domeniu și cum să ajungă să investească la bursă, utilizând cel mai des sintagma de „joc la bursă”. De multe ori persoanele interesate de investiții au o serie de prejudecăți legate de bursă, cum ar fi: la bursă ai nevoie de mulți bani, bursa e un joc, bursa e pentru un cerc restrâns de oameni care au acces la anumite informații. În realitate, la bursă poți începe o investiție și cu 1.000 lei. Cu siguranță investiția la bursă nu este un joc de noroc, pentru că deciziile se bazează pe niște reguli de analiză a companiilor în care se investește. În același timp accesul la informații este egal, prin prisma reglementărilor impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care companiile au o serie de obligații privind distribuirea informațiilor importante.

Și pentru că investițiile, fie ele la bursă, sau utilizând alte instrumente, depind foarte mult de nevoile și obiectivele fiecărei persoane în parte, alegerea brokerului sau consultantului financiar pare de multe ori o misiune dificilă pentru începători.

 

Pentru începători, cea mai des întâlnită teamă este cea de a pierde banii investiți. Această temere vine din lipsa unei bune înțelegeri a noțiunii de risc. Practic, diferența dintre economisire, păstrarea banilor în siguranță, și investiție, angrenarea banilor într-un mecanism de multiplicare, vine pe de-o parte din posibilitatea de a câștigă mai mult, pe de altă parte din probabilitate de a pierde parțial sau total suma investită, în funcție de risc. De aceea, trecerea de la economisire la orice formă de investiție, necesită o informare prealabilă și o înțelegere a potențialului de câștig și de pierdere sau riscul asociat. Pe lângă caracteristicile generale ale instrumentelor de investiții, de exemplu titlurile de stat sunt mai puțin riscante față de obligațiunile emise de companii, în timp ce obligațiunile sunt mai puțin riscante față de acțiuni, există reguli prin care se poate diminua riscul. În acest caz se apelează la diversificare, care înseamnă includerea mai multor tipuri de instrumente sau dacă vorbim de acțiuni, mai multor companii din sectoare diferite. În general, consultanții financiari recomandă inclusiv o diversificare valutară și ulterior o diversificare pe clase de active, de exemplu acțiuni sau obligațiuni listate la bursă, investiții în metale prețioase, imobiliare, etc. în anumite ponderi în funcție de averea investitorului.

 

 

Daniela Șerban este un profesionist orientat către dezvoltare și inovare, în finanțe și comunicare. Cu o experiență de peste 12 ani în piețe de capital, presă și consultanță, își propune să contribuie la elaborarea politicilor publice în aria dezvoltării antreprenoriatului, creșterea accesului la finanțare pentru companiile mici și mijlocii, precum și îmbunătățirea prezentării și promovării companiilor. A inițiat, co-fondat și este Președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România, care își propune să implementeze cele mai bune practici în comunicarea companiilor listate la bursă cu investitorii și întrunește unele dintre cele mai mari companii din România. Are peste 7 ani experiență în cadrul Bursei de Valori București, 2 ani la The Money Channel și peste 1 an în consultanță.