Cea mai mare TRANZACȚIE din IT-ul românesc s-a semnat pe 1 decembrie, la 4 dimineaţa

Afacerea Bitdefender, controlată de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş, care a ajuns în 16 ani cea mai ma­re companie de soft românească şi un ju­cător cheie pe piaţa globală de so­luţii de securitate cibernetică, a fost eva­lua­tă la 600 mil. dolari odată cu tran­zacţia prin care fondul Axxess Capital a vândut un pachet de aproximativ 30% din acţiuni către Vitruvian Partners, un fond de investiţii cu sediul central în Lon­dra şi cu active de peste 5 mld. euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu o companie de IT din România şi una din­tre cele mai mari realizate de o com­panie antreprenorială locală.

 

Axxess Capital, fond administrat de ro­mâ­nul Horia Manda, a făcut pri­ma achiziţie în Bitdefender acum 10 ani – 7% din acţiuni pen­tru 7 mil. dolari, partici­paţie care a crescut discret de-a lungul anilor, până la mai mult de 30%. Axxess i-a angajat în februarie pentru tran­zacţie pe bancherii de la Deutsche Bank.

 

Tranzacţia dintre Vitruvian şi Axxess oferă în fine un „preţ real“ pentru Bitdefender, a comentat pentru ZF Florin Talpeş, cofondator şi CEO al Bitdefender. „Evaluarea la peste 600 de milioane de dolari, o valoare de piaţă rezultată în urma unei tranzacţii, nu mai este o estimare, nu mai este o părere. E un preţ real“, a spus el.

 

Acţiunile familei Talpeş la Bitde­fender, una dintre puţi­nel­e afaceri antreprenoriale din in­dustria locală de 4 mi­liarde de euro de soft şi servicii de IT care a ie­şit la export cu produse pro­prii, au şi ele după aceas­­tă tran­zac­ţie o valoare de piaţă actua­lizată: 360 de milioane de dolari.

 

Bitdefender, care are la ni­vel global peste 500 de mi­lioa­ne de utilizatori şi care con­curează cu giganţi precum Nor­ton sau Kapersky, are veni­turi anuale de aproximativ 150 mil. euro şi un profit operaţional de 25-30 mil. euro, potrivit datelor ZF.

 

Compania, care nu oferă date pri­vind veniturile globale, estimea­ză un avans de 30% al încasărilor în raport cu 2016.

 

Întrebat ce indicatori au fost luaţi în considerare la evaluarea Bitde­fender, Talpeş a evitat să ofere de­talii menţionând doar că „valoarea ac­tuală indică punctul de plecare pen­tru etapa următoare de dez­voltare a Bitdefender“, care ar putea include şi achiziţii.

 

„Compania are o situaţie financiară solidă şi are planuri clare de creştere, incluzând profitul, ceea ce ar duce atât la creşterea volumului de cash de care compania va dispune cât şi la creşterea eventualului volum de credite care ar putea fi atras, eventual necesar pentru viitoare achiziţii.“

 

Continuarea pe ZFCorporate

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed