Cea mai neagră zi de până acum din mandatul lui Biden!

Președintele american Joe Biden a traversat vineri una dintre cele mai nefaste zile de până acum din mandatul său după o serie de evenimente care au zdruncinat Casa Albă și au afectat și mai mult agenda sa domestică și internațională. Anunțul retragerii ambasadorului francez la Washington din cauza pactului AUKUS, recunoașterea de către Pentagon a uciderii unor civili afgani într-un atac cu dronă, posibila

a pachectului de cheltuieli de 3.5 trlioane de dolari chiar de către dizidenți din propriul partid sau refuzul US Food and Drug Administration (FDA) de a aprobadoza booster de vaccin anti-COVID pentru americanii între 16 și 65 de ani, în ciuda insistențelor administrației democrate, sunt doar câteva dintre momentele care au marcat „ziua neagră” a președintelui Biden.

Masacrul

Lista crizelor care au afectat Administrația Biden a început cu o declarație a șefului US Central Command, generalul Kenneth McKenzie, care a recunoscut că un atac cu dronă realizat de Statele Unite cu câteva zile înainte de retragerea din Afganistan a ucis 10 oameni nevinovați, nu teroristi.

O anchetă a US Central Command a concluzionat că un angajat al unei organizații nonguvernamentale, Zamairi Ahmadi, și nouă membri ai familiei sale, inclusiv șapte copii și un translator afgan care a ajutat trupele americane, au murit în atacul din 29 august. Cel mai mic copil, o fetiță pe nume Sumaya, avea doar doi ani.

Atacul cu drone a avut loc la câteva zile după un atentat terorist la aeroportul din Kabul, în care au murit 13 soldați americani și aproape 200 de civili afgani, în contextul eforturilor frenetice de evacuare după revenirea talibanilor la putere.

Atacul mortal fost unul dintre actele finale ale armatei SUA în Afganistan, înainte ca americanii să pună capăt operațiunilor militare din această țară după aproape 20 de ani.

Generalul McKenzie a descris atacul drept o „greșeală tragică,” americanii crezând că mașina lui Ahmadi aparținea militanților ISIS-Korasan, o ramură locală a grupului Statul Islamic. Generalul a afirmat că talibanii nu au fost implicați în strângerea de informații care a precedat atacul mortal.

Dezvăluirile făcute de generalul McKenzie s-au adăugat momentelor haotice care au însoțit retragerea trupelor americane din Afganistan și confirmă, susțin criticii, eșecurile multiple făcute de Administrația Biden în ultimele săptămâni ale prezenței americane și aliate în Afganistan. Printre altele, Casa Albă nu a reușit să prevadă starea deplorabilă în care se afla armata afgană, nu a anticipat ofensiva rapidă a talibanilor, a abandonat prematur baza Bagram și nu a evacuat la timp translatorii locali care au ajutat trupele internaționale.

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed