Cea mai recentă evaluare a Fondului Proprietatea: 2,7-4,1 miliarde de euro

Analiştii EFG Eurobank Securities, una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj de pe Bursă, estimează că valoarea acţiunilor nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea ajunge la 5,32 -11 miliarde de euro, aceasta fiind în creştere faţă de evaluarea precedentă, de 4,81-9,59 miliarde de lei. “Am recalculat valoarea Fondului luând în considerare ultimele evenimente care au avut impact asupra activelor acestuia. Vânzarea profitabilă a unor pachete de acţiuni, precum şi aprecierea acţiunilor listate la Bursă au avut un impact pozitiv asupra Fondului Proprietatea, care estimăm că valorează acum 2,7-4,1 miliarde de euro”, au precizat analiştii EFG într-un raport.

Aceştia au luat în calcul o creştere cu 10,5% a portofoliului de acţiuni listate.

Fondul Proprietatea (FP), una dintre cele mai importante companii româneşti, a fost creat cu scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist.

Analiştii de la EFG Eurobank Securities au luat în calcul trei scenarii pentru a stabili valoarea Fondului Proprietatea. În primul scenariu, pentru a stabili valoarea companiilor nelistate au fost luate în calcul valorile determinate de cei doi auditori ai FP (PwC şi Darian Rom Suisse) la finele primului semestru din 2008.

În scenariul al doilea, analiştii au aplicat un discount de 40% la valoarea determinată de cei doi auditori, iar în al treilea scenariu, aceştia au aplicat multipli pentru valoarea contabilă estimată pe 2009 pentru fiecare companie în parte.

Petrom şi Hidroelectrica sunt cele mai importante participaţii din portofoliul Fondului, pachetul deţinut la Hidroelectrica fiind evaluat la 1,7-2,89 miliarde de lei, în timp ce Petrom valorează 2,89 miliarde de lei în portofoliul FP.

Fondul a vândut în ultimele luni participaţiile pe care le avea la CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare, CEZ Servicii şi Centrofarm, pentru 232,8 milioane de euro.

La sfârşitul lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea disponibilităţi băneşti în valoare de 2,1 miliarde de lei (500 milioane de euro), reprezentând 17,5% din totalul activelor, din care două miliarde de lei erau plasaţi în depozite bancare.

În prezent, Fondul Proprietatea are în portofoliu 84 de companii, din care 27 sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea cumulată a pachetelor deţinute în firmele listate ajungând la 3,64 miliarde de lei, potrivit EFG. Petrom, Transelectrica, Transgaz şi Alro, cele mai mari firme listate din portofoliul FP, valoarează 1,4 miliarde de euro. “Luând în calcul doar aceste participaţii, o acţiune FP ar valora 0,42 lei, ceea ce considerăm că reprezintă un punct de plecare pentru preţul la care se tranzacţionează FP”, au precizat analiştii EFG.

Ei spun că în această evaluare nu au luat în calcul şi sumele pe care ar trebui să le primească în urma unor eventuale privatizări.

Franklin Templeton Investments, compania care a câştigat selecţia pentru administrarea Fondului Proprietatea, a prelungit oferta finală de administrare până pe 9 iunie 2010, în condiţiile în care statul nu a semnat contractul de administrare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed