x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(8) "economie"

Cei 27 acordă încă două săptămâni Brexitului, după ce Johnson cere Bruxellesului o schimbare de poziţie

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 16.10.2020, 17:40

Negocierile cu Londra nu sunt blocate doar de pescuit, ci în toate subiectele, a subliniat într-o conferinţă de presă, după summitul UE, la Bruxelles, preşedintele francez.

”Situaţia negocierilor noastre nu este că am fi pe cale să ne blocăm din cauza pescuitului, care este argumentul tactic al britanicilor, ci suntem blocaţi în tot”, a sublinait el, mai ales în reglementările cu privire la concurenţă.

”Pescuitul este un subiect folosit în mod tactic de către britanici, pentru că, în cazul unui «no deal», este singurul subiect în care Boris Johnson poate spune «am câştigat»”, a denunţat Macron.

Şeful Guvernului britanic i-a îndemnat vineri pe britanici să se pregătească de o ieşire din UE la 1 ianuarie – fără un acord privind relaţia viitoare britanico-europeană -, însă surse europene de la Bruxelles apreciază că este vorba înainte de toate de retorică şi că negocierile continuă.

En vue du Brexit, les Britanniques ont davantage besoin d’un accord que l’Union européenne. Les Européens sont prêts à poursuivre les négociations. Nos conditions sont claires et connues. C’est désormais au Royaume-Uni de choisir s’il souhaite ou non un accord.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)

Franţa se află în prima linie în dosarul pescuitului care, alături de concurenţă şi soluţionarea litigiilor, constituie domeniile în dispută între Bruxelles şi Londra.

”Situaţia va fi la fel ca acum? Nu. Pescarii noştri ştiu asta, iar noi îi vom susţine. Putem accepta un Brexit care să ne sacrifice pescarii? Nu, sigur, nici asta”, a declarat Macron.

”Un acord serios este un acord care va permite să se prevadă pe termen lung accesul pescarilor noştri în apele britanice”, a subliniat el.

”Asta reprezintă aproximativ 750 de milioane de euro, accesul tuturor pescarilor noştri în apele britanice (…). În afară de asta, vom pune în discuţie energia, de exemplu, pentru că în prezent accesul pe piaţa unică a energiei europene are o valoare economică între 700 de milioane de euro şi două miliarde şi jumătate de euro. Asta este realitatea”, a spus el.

”Liderii suverani ai Celor 27 nu au vocaţia să-l facă fericit pe premierul marii Britanii”, a mai declarat Emmanuel Macron.

SCHIMBARE DE POZIŢIE

Negocierile guvernului britanic cu UE cu privire la viitoarea relaţie comercială după Brexit s-au terminat, a declarat vineri un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, dacă Bruxellesul nu îşi schimbă poziţia.

”Negocierile comericale s-au terminat. UE le-a pus capăt de facto spunând că nu vrea să-şi schimbe poziţia de negociere”, a declarat el.

”N-are de ce să aibă loc negocieri, dacă UE nu-şi schimbă poziţia. UE a pus efectiv capăt discuţiilor ieri (joi). Nu serveşte la nimic să se discute, dacă UE nu-şi schimbă fundamental poziţia”, a repetat el.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a apreciat că negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier ar trebui să vină la Londra săptămâna viitoare numai dacă este pregătit să discute toate problemele pe baza unui text legal sau dacă este pregătit să discute despre modalităţi practice cu privire la deplasare sau transportul mărfurilor.

”TREBUIE SĂNE PREGĂTIM DE O IEŞIRE FĂRĂ ACORD”

Marea Britanie trebuie să se pregătească de o ieşire din UE fără un acord negociat cu aceasta cu privire la viitoarea lor relaţie, a declarat vineri premierul Boris Johnson.

”Doar dacă nu cumva apare o schimbare fundamentală  de abordare, ne îndreptăm către o soluţie australiană şi trebuie să o facem cu mare încredere”, a declarat el, evocând astfel faptul că UE şi Australia nu au vreun acord de liber-schimb extins.

”El (Boris Johnson) nu a spus că ei (britanicii) vor pleca de la masa negocierilor. Aşadar asta este doar retorică. Nu a spus că nu vor continua să discute. Deci o vor face”, a declarat un diplomat european la Bruxelles.

Altă sursă europeană a anunţat că delegaţia europeană însărcinată cu negocierile Brexitului ”îşi face deja valiza pentru o săptămână intensă la Londra”, adăugând că ”un acord după modelul australian şi canadian pur şi simplu nu este serios”.

Însă preşedinta Comsiiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat noi negocieri săptămâna viitoare la Bruxelles.

”UE continuă să acţioneze în vederea unui acord, dar nu cu orice preţ. Aşa cum s-a prevăzut, echipa noastră de negociere se va duce la Londra săptămâna viitoare pentrua intensifica aceste negocieri”, a anunţat von de Leyen pe Twitter.