AcasăEconomieBanciCel mai bine platit bancher din Europa

Cel mai bine platit bancher din Europa

Potrivit SNL Financial, Anshu Jain, unul din cei doi directori generali de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a primit în 2013 un pachet salarial total de 10 milioane de euro, ceea ce îl face cel mai bine plătit CEO din cele mai mari 30 de bănci din Europa în funcţie de valoare activelor. Colegul lui Jain, Jürgen Fitschen, a primit un pachet salarial de 7,3 milioane de euro, ceea ce îl plasează pe locul şase în topul celor mai bine plătiţi directori de bancă din Europa.

SNL Financial subliniază că Deutsche Bank a acordat pachete salariale generoase celor doi directori generali în pofida faptului că banca germană a înregistrat anul trecut un nivel redus de rentabilitatea medie a capitalurilor proprii (ROAE), un indicator al profitabilităţii unei companii.

‘Pe primul loc în clasament este Anshu Jain de la Deutsche Bank care în 2013 a primit un pachet salarial total de 10 milioane de euro incluzând un plan de stimulare pe termen lung în valoare de 6,1 milioane de euro, deşi banca a înregistrat un ROAE de doar 1,21%’, au subliniat autorii raportului, Lorenzo Spoerry şi Rabia Arif.

În general, băncile britanice şi cele elveţiene se clasează în prima parte a clasamentului celor mai bine plătiţi directori de bancă din Europa. Directorul UBS AG, Sergio Ermotti, colegul său de la Lloyds Banking Group Plc, António Horta-Osório şi CEO-ul HSBC Holdings Plc, Stuart Gulliver au primit fiecare pachete salariale de peste opt milioane de euro în 2013. Urmează îndeaproape directorul Credit Suisse Group AG, Brady Dougan, care anul trecut a fost recompensat cu 7,95 milioane de euro.

Însă, în timp ce Credit Suisse, UBS şi HSBC au înregistrat anul trecut o rentabilitate (ROAE) cuprinsă între 6 şi 9%, Lloyds Banking Group a înregistrat pierderi de 1,89% iar directorul său este al treilea cel mai bine director de bancă din Europa. De asemenea, directorul RBS, Stephen Hester, a fost în 2013 al şaptelea cel mai bine plătit director de bancă din Europa chiar dacă banca sa a înregistrat pierderi de 12,28% în ceea ce priveşte ROAE.

Atât Stephen Hester (RBS) cât şi António Horta-Osório (Lloyds Banking) au fost plătiţi mai bine decât directorii primelor două mari bănci franceze, Jean-Laurent Bonnafé CEO-ul BNP Paribas şi Frédéric Oudéa CEO-ul Société Générale. Aceştia au fost recompensaţi cu 3,4 milioane de euro respectiv 2,7 milioane de euro, chiar dacă BNP Paribas a avut o rentabilitate de 5,84% iar Société Générale una de 4,43%.

În pofida protestelor din primăvara anului 2012, criticile venite din partea opiniei publice sau a acţionarilor nu par să fi avut vreun impact asupra salariilor directorilor de bancă. Uniunea Europeană a demarat anul acesta un proiect de limitare a părţii variabile a recompenselor acordate în sectorul bancar, chiar dacă criticii susţin că măsura va face băncile europene mai puţin atractive în atragerea de noi talente.

Ultimele Articole

Articolul precedentVodafone pierde clienti
Articolul următorDolarul se intareste din nou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.