Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, la cinci ani de la listarea pe bursă

Listarea Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz S.A., simbol bursier SNG, a reprezentat una dintre cele mai mari oferte de vânzare de acțiuni realizate de statul român prin intermediul Bursei de Valori București (BVB).

Acțiunile SNG au intrat la tranzacționare pe piața principală a BVB pe 12 noiembrie 2013, în urma derulării cu succes a unei oferte publice secundare inițiale în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei, derulată atât pe BVB, cât și pe bursa din Londra. Pentru România, a fost cea mai mare ofertă derulată de statul român prin intermediul BVB până la acea dată și a doua cea mai mare după listarea Electrica, un an mai târziu.

„Listarea Romgaz la Bursa de Valori București și la London Stock Exchange a fost un moment important în istoria companiei. Prin intermediul listării a crescut gradul de transparență și comunicare cu investitorii, mediul de afaceri și publicul din România și din afara țării. Romgaz și-a asumat responsabilitățile ce revin din listarea companiei, respectiv raportarea și comunicarea evenimentelor importante din viața companiei către Bursă. Nu trebuie uitat nici plus-ul de imagine de care o companie listată beneficiază. Investitorii instituționali și individuali, presa în general, mediul de afaceri, urmăresc îndeaproape evoluția companiei și contribuie favorabil la sporirea reputației, promovării și dezvoltării afacerilor noastre,” a declarat Adrian Volintiru, director General al Romgaz.

„Romgaz este compania de stat care are cea mai mare pondere în mai mulți indici ai Bursei de Valori București și reprezintă o ancoră investițională importantă pentru investitorii instituționali, precum fondurile de investiții sau fondurile de pensii. Romgaz este un exemplu de succes și pentru alte companii de stat care pot fi listate pe bursa românească. Reluarea procesului de listare a companiilor de stat înseamnă transparență, iar transparența pe bursă se traduce în bani. Acționarii companiei vor putea beneficia ulterior de avantajele listării precum posibilitatea creșterii prețului acțiunilor sau acordarea de dividende,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

În 2013, statul român, acționarul majoritar al SNG, a vândut 15% din capitalul social al societății. Obiectul ofertei l-a făcut vânzarea unui număr maxim de 57.813.360 acțiuni emise de companie, sub formă de acțiuni și certificate globale de depozit (GDR). Prețul de vânzare a fost de 30 de lei pe acțiune și de 9,25 dolari pe GDR, ceea ce a făcut ca valoarea totală a ofertei să fie de 1,7 miliarde lei. Prețul unei acțiuni SNG era de 34,5 lei la începutul lunii noiembrie, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de prețul din ofertă.

„Romgaz este unul dintre cei mai mari și mai tranzacționați emitenți de la BVB. În primele zece luni a înregistrat o valoare a tranzacțiilor cu acțiuni Romgaz de 850 de milioane de lei. Romgaz este una dintre companiile listate de dimensiune semnificativă din România care a atras și va atrage investiții semnificative de la investitori instituționali de talie mondială și care va ajuta piața de capital din România să se apropie de obiectivul strategic de promovare către statutul de piață emergentă. Cu cât vom avea mai multe astfel de companii performante pe bursă, cu atât Romania va beneficia de sporirea investițiilor și de noi locuri de muncă, iar toate acestea se vor traduce în bunăstare pentru români,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Listarea pe piața de capital ne obligă să facem performanță. Avem mai multe direcții în momentul de față. În primul rând, vom continua investițiile în exploatarea onshore, respectiv ne axăm pe înlocuirea rezervelor cu altele noi. Dorim să investim în petrochimie și evident în consolidarea poziției pe piețele de tranzacționare a energiei. În domeniul producției de energie electrică, Romgaz și-a propus eficientizarea activității prin realizarea unor investiții pentru creșterea randamentelor Centralei Termoelectrice Iernut, încadrarea în cerințele de mediu și mărirea siguranței în exploatare”, a precizat Adrian Volintiru, director General al Romgaz. Valoarea dividendelor cuvenite acționarilor SNG în perioada 2013-2017 a fost de aproape 7,4 miliarde lei. Cel mai mare acționar al SNG, cu un pachet de 70% din acțiuni, este statul român prin Ministerul Energiei.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București şi a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale şi operații speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Adrian Constantin Volintiru, director General Romgaz, a susținut un discurs cu această ocazie.

”Îmi face mare plăcere să fiu alături de dumneavoastră astăzi, la aniversarea a cinci ani de la listarea Romgaz la Bursa de Valori București. Cotarea Romgaz la Bursă și listarea sa secundară pe Bursa din Londra au evidențiat potențialul României ca destinație pentru investitori şi a sporit interesul acestora pentru activitatea companiei noastre. IPO–ul Romgaz a fost cea mai mare ofertă publică realizată în ţara noastră şi a reprezentat prima privatizare a unei societăţi din România care a beneficiat de o componentă de GDR–uri. În proporţie de 60% oferta Romgaz a fost achiziţionată de investitori instituţionali din exteriorul ţării, în timp ce 40% din IPO a fost subscris de către instituţiile şi publicul din România, doar 15% (20% după majorare) din acţiunile scoase la vânzare au revenit investitorilor persoane fizice. Acest lucru ne-a arătat că listarea Romgaz pe piaţa de capital a fost un real succes şi a poziţionat compania în topul companiilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi a atras un interes crescut din partea investitorilor internaționali, promovând astfel România și piața românească de capital la nivel internaţional. O piață de capital profundă şi lichidă asigură de asemenea o bază solidă pentru creştere. După cum a arătat experienţa altor pieţe în dezvoltare, profunzimea şi maturitatea pieţei de capital româneşti ar evolua mai rapid dacă mai multe societăţi de stat ar fi conduse de către manageri profesionişti şi ar fi listate pe piaţa de capital. Bursa reprezintă nu doar o alternativă de finanţare cât şi încredere, expunere, credibilitate şi vizibilitate la nivel national şi internaţional pentru toţi actorii listaţi. Promovarea neîntreruptă de către managementul Romgaz a unei guvernanțe corporative solide în cadrul companiei a ajutat la creșterea profitabilității acesteia şi la crearea unui cadru transparent, coerent şi solid de acţiune în vederea eficientizării activitaţii şi creării de valoare adaugată pentru acţionari. Cu ocazia acestei a cincea aniversări a listării Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti, felicit echipa Romgaz pentru munca lor de excepţie, pentru că au construit fundamentul pentru prosperitatea viitoare a companiei şi îi asigur că împreună vom reusi să împingem limitele şi să construim o moştenire pe fundaţiile solide ale muncii şi ingeniozităţii fiecăruia dintre noi.”

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed