x


  • EUR
    4.8421
    USD
    4.4218
string(13) "sportsanatate"

Cel mai sigur mediu unde ar putea să stea în aceste zile un om, cu risc ZERO de contaminare

Antrenor federal în cadrul Federației Române de Înot, Silviu Anastase, a luat poziție după anunțul ministrului Sportului, Ionuț Stroe, de reluare a activităților în acest domeniu. ”Eu cred ca (piscina) este cel mai sigur mediu unde ar putea sa stea in aceste zile un om, avand riscul zero de contaminare sau de răspândire.”

Author: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 05.05.2020, 18:30

Silviu Anastase, antrenor federal în cadrul Federației Române de Înot, este de părere că decizia privind reluarea activităților sportive ”va conduce la radierea unor generații de copii, care din pacate nu vor mai avea sansa inregimentarii într-un cadru sănătos pentru așezarea lor viitoare, intr-o societate corecta si normală”.

 

De altfel, și profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, a declarat că înotul practicat în apă cu clor este sigur, pentru că apa este dezinfectată.

 

Iată mesajul lui Silviu Anastase, publicat de acesta pe pagina sa de socializare:

 

Dezamăgire !!!

Astăzi, 5 Mai, am asteptat cu mare interes conferința Dl. ministru al Sportului de la care asteptam nerăbdător decizii importante, care sa deblocheze si sa reaseze mișcarea sportiva din România, de altfel un sector foarte important in aceasta perioadă!

Cu ce ne-am ales dupa aceasta apariție?… cu un discurs de om politic, care cu o nonșalanță specifica acestor vremuri a mai scos o caramida de la fundația sportului, ce va conduce la radierea unor generații de copii, care din pacate nu vor mai avea sansa inregimentarii într-un cadru sănătos pentru așezarea lor viitoare, intr-o societate corecta si normală!

Foarte mulți nu stiu dupa cati ani de muncă asidua putem vorbi de un inotator senior! Stiti ca la ramurile sportive olimpice nu se pot arde etape de pregatire? Aveti cumva vreun studiu realizat care sa ne arate faptul ca un bazin de inot este un loc unde exista riscul de infectare cu acest virus (având in vedere ca cel mai bun dezinfectant este clorul pentru acest virus, inotatorii stand intre 2 si 4 ore zilnic in acest mediu)? Eu cred ca este cel mai sigur mediu unde ar putea sa stea in aceste zile un om, avand riscul zero de contaminare sau de răspândire. Va spun eu ca nu exista asa ceva, iar faptul ca asumarea este o virtute pe care mi-aș dori sa v-o insusiti ar fi un imens beneficiu adus mișcării sportive din România!

Inteleg faptul ca trecem printr-o perioadă delicata (dusa la stadiul de demență), care ne împinge la măsuri de precauție și la o altfel de organizare!

Dar?!?!?! Surpriza! Dvs. ati pus lacătul pe ușă!

Unde sunt soluțiile? Probabil pe aplicatia ZOOM!

Măi oameni buni! Chiar suntem razna?!?!?! Am fost întrebat de foarte multi colegi din țară care mi-au cerut sfatul vis a vis de aceasta pregatire la domiciliu! Le-am răspuns respectuos ca nu sunt specialist in pregătirea din sufagerie! Nu ma pricep la asa ceva!

Au fost cerute planuri de pregătire la domiciliu😳! Nu vreau sa ma gandesc de cate dezechilibre fizice vom avea parte! Reprezentăm un sport aplicativ in care pregatirea fizica trebuie sa se concretizeze într-un transfer eficient si rapid in apă, mediu unde simțul se pierde foarte repede, iar readaptarea se realizează mult mai greu, mai ales la sportivii începători! Nu stiu cum este la alte sporturi, dar bănuiesc ca se respecta aceleași principii de instruire ale educatiei fizice de baza.

Se va da drumul la loturile olimpice! Super! In ce condiții?!?!?! Inchisoare! Antrenori, sportivi si alti membrii ale colectivelor tehnice vor fi sechestrati in anumite centre! Aici vorbim de sportivi seniori care și-au câștigat dreptul de a participa la JO.

Pai, ce se va realiza cu acest mod de lucru? Absolut nimic! Frustrare, plictiseala, anxietate etc. Vorbim despre niste sportivi din generația 2020, oameni cu spirit liber, oameni care au invatat sa isi sustraga energia si motivatia din lucruri facute din convingere, nu din constrângere! O sa nenorocim si loturile olimpice! Scapa cine poate!

Stiti ce insemana un lot olimpic?! Un lot olimpic este garantia viitoarelor generații! Este acel moment din ciclul olimpic in care se formeaza viitoarele generații de sportivi prin simplu fapt ca acestia privesc drumul spre performanță prin raportarea la sportivii care alcătuiesc loturile olimpice actuale! Da! Lotul olimpic este modelul perfect pentru viitoarele generații de sportivi !

Care generații viitoare ? Acelea dupa aplicatia ZOOM?

Ati consultat federațiile sportive inaintea acestei decizii?

Vorbiti cu federațiile, care va vor pune la punct cu specificitatea ramurii sportive pe care o reprezintă!

In cazul nostru, înotul, putem lua legatura cu toate cluburile sportive afiliate, care la randul lor vor trimite tabele cu sportivii legitimați (prinsi in sistem pana la aceasta data) care fac parte din grupele de începători, avansați si performanta!

Aceste tabele vor ajunge la administratia bazelor sportive aferente, iar conducatorii de cluburi, coordonatorii de secții sunt convins ca vor supraveghea si vor asigura bunul mers al lucrurilor in condiții de securitate conforme cu această perioadă.

Sa nu uitam un lucru de bază! Tot sportul de înaltă performnata isi are originile plecand de la un sport de masa sănătos! Lăsând la o parte faptul ca avem o baza materială dezastruoasă, ca au aparut bazine de înot in orase care nu au avut secții de inot niciodata (deci antrenori specialisti care sa demareze ceva acolo nu sunt), că orasele cu traditie in domeniu au fost puse in asteptare (București, Brăila, Ploiești, Constanța, Baia-Mare, Timișoara etc ), ar fi oportun sa ne gandim foarte bine ce facem cu viitorul acestor copii, viitorii adulți !

Prin stoparea fenomenului sportiv, nu vom reuși decât sa amputam niste destine viitoare, prin simplu fapt ca ne este teama sa luam decizii asumate!!!

 

Din pacate, pentru sportivii de performanta, vestile sunt foarte dure, iar conditiile propuse pentru reluarea activitatii de performanta sunt foarte greu de indeplinit. Aceste conditii care trebuie indeplinite pentru realizarea inceperii antrenamentelor inotatorilor de performanta sunt aproape imposibil de realizat! De parca toate cluburile din Romania ar avea conturile lui Real Madrid! Daca sportivii vor continua sa stea in casa, acestia, pe langa faptul ca au pierdut toata pregatirea obtinuta cu mari eforturi, atat fizice, psihice, dar si financiare, se vor trezi cu un sistem imunitar compromis, incapabil sa faca fata situatiilor la care acesta va fi supus cu ocazia iesirii din izolare. Unii dintre ei au uitat sa mearga, daramite sa alerge sau sa inoate! Cu totii trebuie sa luam atitudine! Ministrul ar fi trebuit sa se consulte si cu federatiile sportive, cu specialistii din cadrul acestor federatii, inainte de a fi luat aceasta decizie. Sunt convins ca s-ar fi gasit alte solutii, astfel incat sportivii sa nu se imbolnaveasca, dar sa si poata continua pregatirea pentru indeplinirea obiectivelor. Oare in Romania exista federatie de SUMO? Habar nu am! Daca nu, ar trebui infiintata cat mai rapid! In conditiile astea, acolo cresc sansele catre succes!