CEL.RO a declanșat RĂZBOIUL cu Consiliul Concurenței. Răspunsul lui Chirițoiu

0

Cel.ro a fost amendat în octombrie 2018 de către Consiliul Concurenței cu suma de 1,604,029 lei pentru preluarea a trei domenii de internet de la o firmă concurentă ce-și restructura activitatea din cauza pierderilor fără sfârșit. Prin intermediul canalului său de Youtube,cvșeful Cel.ro, Tiberiu Pop, explică de ce consideră că această amendă este un abuz grosolan din parte consiliului, care, din dorința de a elimina cu orice preț CEL.ro din piață, a folosit documente false și a abuzat de poziția sa, ignorând prevederile legii concurenței. Pop susține că autoritatea de reglementare din domeniul Concurenței ”a distrus concurența, ajutând eMAG să preia controlul la peste 75% din comerțul online românesc”. Iar pentru că se pare că 75% nu era de ajuns, acest consiliu a continuat cu un nou abuz amendând pe nedrept magazinul online concurent Cel.ro”, a spus Pop.

 

În 2018, Consiliul Concurenței a sancţionat compania Corsar Online SRL, administratorul site-ului cel.ro, cu aproximativ 1.6 milioane de lei pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurență. În cadrul analizei modalității prin care Corsar a preluat controlul aupra domeniilor de internet, respectiv www.marketonline.ro, www.mediadot.ro și www.azerty.ro, autoritatea de concurenţă a constatat că operaţiunea a fost pusă în aplicare, înainte de a primi autorizarea din partea Consiliului Concurenţei, prin listarea pe cele trei site-uri a ofertei de produse aparţinând Corsar, precum şi procesarea şi livrarea produselor către clienţi. Potrivit Consiliului, orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii, preluarea de control), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro, trebuie notificată Autorităţii de Concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare.

 

Tiberiu Pop a enumarat în clip motivele pentru care Cel.ro nu era obligat de lege să declare respectiva tranzacție la Consiliu evidențiind totodată abuzurile făcute de acesta. ”În primul rând aduce în discuție faptul că investigația a fost declanșată de Consiliu și autorizată de Curtea de Apel în baza unor documente false care atestau existența cifrei de afaceri a firmei de la care Cel.ro a preluat domeniile, documente care, pentru a ascunde frauda, la 9 luni de la începerea investigației au dispărut. Dacă acele documente nu ar fi fost fabricate de consiliu întreaga investigație nu ar fi avut loc, deci nici amenda, cifra respectivă fiind esențială pentru a determina dacă legea concurenței se aplică sau nu. În lipsa respectivelor documente, în loc să renunțe la investigație, disperați șă dea cu orice preț amendă, consiliul a inventat un mail (primit de pe un domeniu care nu există) care ar atesta cifra, acesta fiind și unicul „document” pe care se bazează decizia finală cat și calcularea valorii amenzii. Șeful CEL.ro afirmă că un astfel de document în lipsa unei semnături electronice așa cum cere legea 455/2001 este null, oricine putând fabrica unul”, a spus Pop.

 

Mai departe, Pop arată că preluarea a făcuta parte dintr-o operațiune de restructurare în care cifra de afaceri a vânzătorului a scăzut de la 31 milioane de lei în 2014 la 12 milioane de lei în 2016 iar numărul de angajați de la 37 la 2, preluare care conform articolului 10 din lege litera d) nu este supusă notificării către consiliu.

 

Drept răspuns, Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, susține că procedurile au fost urmate corect. ”Au avut şansa, pe care n-au vrut s-o folosească, de a fi prezenţi la audieri să-şi susţină cauza. N-a fost niciun interes al funcţionarului care a judecat situaţia. Aşadar, nu văd rostul acestor afirmaţii, cu favoritisme. N-au niciun temei.Oamenii sunt corecţi în Consiliu. Orice investigaţie e para-verificată, de mulţi oameni. Pe de altă parte, au zis ceva de eMag. Unde îi favorizăm, când sunt şi ei verificaţi de Consiliu chiar acum când vorbim şi riscă să primească o amendă? Legea trebuie respectată. E o lege europeană, nici măcar de origine românească nu e. Noi tot ce încercăm este să nu dăm sancţiuni disproporţionate”, a declarat pentru Chirițoiu pentru Economica.net.

 

La finele lui 2017, Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă de către Dante International SA, compania care deține eMAG, pe piața serviciilor de intermediere prin platformele online din România. Investigația vizează un posibil comportament discriminatoriu al Dante în raport cu comercianţi cu amănuntul de produse de larg consum, care reprezintă concurenţi direcţi ai companiei, în calitate de comerciant de produse de larg consum. În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Dante International SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.