x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(16) "instant-articles"

Cele ”două bombe atomice” din Prahova. FENOMENE INCREDIBILE

Scutul antigrindina nu face fata fenomenelor meteo extreme din ultima vreme. Furtuna din Prahova a avut puterea a doua bombe atomice, spune directorul AASNA.

Author: Mihai Voican | Sursa: Ziare.com | Publicat: 06.05.2019, 8:36

Mai multi fermieri din Prahova – de la Dealu Mare pana la Urlati – s-au trezit, saptamana trecuta, cu viile batute de piatra, chiar daca ele se afla intr-o zona protejata, cel putin in teorie, de scutul anti-grindina al Ministerului Agriculturii.

 

Revoltati, fermierii – care isi stiau culturile la adopost – au postat pe retelele de socializare imagini cu prapadul, intrebandu-se ce productie vor mai scoate in aceasta toamna si din ce vor mai face vin…

 

In loc sa le explice oamenilor de ce sistemul anti-grindina nu i-a protejat, ministrii cabinetului Dancila au transformat totul intr-o disputa politica. Mai exact, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu (ALDE), s-a grabit sa ceara demisia celor care se fac vinovati pentru ca nu s-a intervenit prompt cu rachete antigrindina.

In replica, ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD) – responsabil de functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor – a spus ca s-a tras cu rachete antigrindina, dar ca acestea nu au facut fata.

Niciunul dintre ministri n-a facut, insa, ceea ce ar fi trebuit. Anume, sa le spuna romanilor de ce rachetele antigrindina n-au facut fata, cine e de vina si, mai ales, ce masuri vor lua pentru ca dezastrul sa nu se repete.

Cum se formeaza grindina si cum o combate Ministerul Agriculturii

Directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, Gheorghe Caunei, a explicat pentru Ziare.com cum s-a intervenit in timpul furtunii de pe 30 aprilie.

Grindina se formeaza in interiorul unor nori numiti cumulonimbus, care pot capata o inaltime (intindere pe verticala) de peste 10 kilometri.

 

Articolul integral pe ZIARE.COM