Electrica a fost cea mai profitabilă companie din SE Europei în 2008

„Liderul topului 20 al celor mai profitabile companii din 2008 a fost compania din România CFR Infrastructură, care a avut un randament (profit raportat la veniturile totale) de 46,8% în 2008, faţă de randamentul negativ de 22,9%, înregistrat în anul anterior. CFR e urmat de compania de distribuţie a energiei electrice deţinută de stat Electrica SA, care a înregistrat un randament de 42,9% în anul precedent”, se precizează în studiul SEE Top 100 al agenţiei de presă din Bulgaria, SeeNews.

Compania Electrica a avut în anul 2008 o creştere de 124,592% a profitului net faţă de anul precedent, datorită veniturilor generate din privatizarea unităţii Electrica Muntenia Sud anul trecut.

În topul respectiv sunt prezente, în afară de Electrica şi CFR Infrastructură, alte şapte companii autohtone, şi anume Orange România, Vodafone România, Romgaz SA, Enel Distribuţie Muntenia, Coca-Cola HBC România, Alro SA şi British American Tobacco.

Totodată, studiul relevă că nouă din cele 20 de companii aflate în topul celor mai profitabile au activitate în sectorul telecomunicaţiilor şi provin din Croaţia, Bulgaria, Slovenia şi România. În plus, Electrica, alături de E.ON Gaz şi Real Hypermarket, fac parte din companiile cu cele mai mari creşteri ale veniturilor nete din Sud-Estul Europei, obţinând creşteri de 238%, 147,58%, respectiv 97,44%, în 2008 faţă de veniturile înregistrate în anul precedent.

Printre firmele care au avut cele mai mari creşteri ale veniturilor în anul 2008, faţă de anul 2007, se mai numără Rompetrol Rafinare, Petrom, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Carrefour România, Rompetrol Downstream, Petrotel Lukoil şi OMV România Mineraloel.

În ceea ce priveşte companiile care au avut cele mai mari pierderi în anul precedent, în top de află Lukoil Neftochim Burgas AD din Bulgaria, în timp ce firmele româneşti Petrotel Lukoil şi Rompetrol Rafinare ocupă poziţiile 3 şi 4, care au înregistrat pierderi de 134,65 milioane euro, respectiv de 116,69 milioane euro. Ponderea firmelor autohtone în acest top este de 50%, acestea fiind Petrotel Lukoil SA, Rompetrol Rafinare, Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA, Electrocentrale Bucureşti, CFR Călători SA, Oltchim SA. Rompetrol Downstream, Real hypermarket România, CFR MArfă, RCS&RDS SA.

„Pierderile şantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries SA, un joint venture între constructorul de nave sud coreean Daewoo Shipbuilding& Marine Engineering şi şantierul naval din Mangalia <<2 Mai>>, s-au adâncit până la 108 milioane de euro în 2008, de la 20,1 milioane euro în 2007”, se precizează în studiul SeeNews.

Pentru acest clasament , cifrele au fost transformate în euro la valoarea schimbului valutar local şi s-a utilizat cursul băncii centrale al fiecărei ţări în parte din ultima zi a anului 2008.

Cele 20 de companii care au avut cele mai mari pierderi în anul 2008 au însumat pierderi nete totale de 1,546 miliarde de euro, deşi jumătate din cele analizate au generat profituri mari în anul precedent.

Agenţia bulgară de presă SeeNews a dat publicităţii, miercuri, un studiu complet, care realizează o clasificare a celor mai performante companii din sectorul non-financiar care provin din state situate în Sud-Estul Europei, în anul 2008, pentru ediţia din acest an clasând companiile în funcţie de veniturile totalizate în anul fiscal care s-a terminat la 31 decembrie 2008.

Potrivit studiului, 43 de firme cu activitate în România se află în SEE Top 100 al celor mai bune companii din Sud-Estul Europei din punct de vedere al afacerilor totalizate în 2008, locul întâi al topului fiind ocupat de Petrom.

SEE Top 100, realizat de SeeNews, în parteneriat cu Roland Berger, conţine cele mai importante evenimente petrecute în anul 2008 în ceea ce priveşte veniturile cumulate ale companiilor, precum şi analize ale industriei, păreri ale experţilor din domeniu şi detalii politice şi economice ale ţările din regiunea analizată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed