Cele mai puternice armate din Orientul Mijlociu

Business Insider a analizat fiecare țară din Orientul Mijlociu pentru a întocmi un clasament al celor mai mari puteri militare din regiune. Clasamentul a fost realizat în funcție de capabilitățile militare operaționale ale statelor, armament, precum și de opiniile lui Patrick Megahan, expert la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, un proiect al Military Edge, și ale lui Chris Harmer, analist naval senior la Institutul pentru Studierea Războiului.

 

Vă prezentăm, astfel, cele mai puternice armate publice ale statelor din Orientul Mijlociu.

 

1. Israelul Are un buget de apărare de 15 miliarde de dolari, 176.500 soldați activi, 3.870 de tancuri și 680 avioane. Forțele de Apărare ale Israelului au luptat împotriva mai multor inamici de când Israelul și-a declarat independența, în 1948. Armata israeliană a făcut față cu succes unor armate convenționale, precum cea egipteană și cea siriană, în 1967 și, respectiv, 1972, precum și unor trupe asimetrice, precum grupurile militante palestiniene. Relația apropiată pe care o are în domeniul apărării cu SUA și industria de apărare energetică locală i-au conferit armatei din Israel avantaje competitive în regiune. Israelul dispune de active spațiale, avioane de luptă de ultimă generație, drone înarmate high-tech și arme nucleare. Iar forțele sale aeriene sunt extrem de bine antrenate. Țara având o dimensiune redusă, armata se poate mobiliza foarte repede. Principalul aliat militari ai Israelului este reprezentat de SUA, țara bucurându-se și de o cooperare pe linie de securitate cu Iordania și Egiptul.

 

2. Turcia are un buget de apărare de 18,1 miliarde de dolari, 410.500 soldați activi, 3.657 tancuri și 989 avioane. Forțele armate ale Turciei sunt compuse din recruți și din soldați de profesie. Turcia este membră NATO și contribuie cu personal operațional la inițiativele internaționale. Începând cu anul 1998, Turcia a început modernizarea armatei și a demarat producția unui tanc de nouă generație. Totodată, în prezent, țara produce o paletă largă de tehnologie de apărare. Turcia s-a angajat să procure avionul de luptă de a cincea generaie F-33 și deține o flotă de peste 200 de F-16. Armata turcă nu a fost implicată într-un război tradițional de la invazia Turciei în Cipru, în 1974. Totuși, armata țării a luptat mereu cu mișcarea kurdă separatistă asimetrică încă din anii 1980. Principalii aliați ai Turciei sunt SUA și câteva zeci de armate europene, datorită statutului de unic membru al NATO din regiune.

 

3. Arabia Saudită are un buget de apărare de 56,7 miliarde de dolari, 233.500 soldați activi, 1.095 tancuri și 652 avioane de luptă. Țara cu cea mai mare suprafață din Orientul Mijlociu are a patra cea mai mare cheltuială militară din lume. Industria de armament a țării a fost susținută puternic de vânzările din SUA și statele europene. În consecință, Arabia Saudită dispune de cel mai performant arsenal militar din regiune, după Israel. Forțele sale aeriene au capacitatea de a alimenta în zbor și dispun de avioane de luptă extrem de avansate. Arabia Saudită este situată în imediata vecinătate a Irakului și Yemenului, două dintre cele mai instabile țări din regiune. Însă, cu 36% din populație sub 24 de ani, cu o monarhie în decădere și cu tensiuni generate de sectele religioase, Arabia Saudită s-ar putea să aibă în vedere intervenții interne în caz de tulburări sociale. Arabia Saudită are o relație militară apropiată cu SUA și este cea mai puternică dintre monarhiile Golfului, un grup care include Kuwaitul, Bahrainul și Emiratele Arabe Unite.

 

4. Emiratele Arabe Unite au un buget de apărare de 14,4 miliarde de dolari, 65.000 soldați activi, 545 tancuri și 444 avioane de luptă. Sediul central al forțelor militare ale Emiratelor Arabe Unite se află în Abu Dhabi și concentrează echipament militar diversificat din SUA, Rusia, Marea Britanie, Ucraina, Franța, Italia și Germania. Mai exact, este puterea militară în creștere a Orientului Mijlociu. Emiratele Arabe Unite au cumpărat sisteme de arme noi, le-au îmbunătățit pe cele existente, au adus traineri americani și au instituit serviciu militar universal pentru bărbați. Emiratele Arabe au fost implicate îndeaproape în luptele împotriva ISIS și au desfășurat în secret avioane din Egipt pentru a bombarda militanții islamiști din Libia, fără sprijinul SUA. Cheltuielile de apărare ale Emiratelor Arabe Unite au crescut cu 85% din 2004, ajungând acum printre primele 15 bugete de apărare la nivel mondial, un nivel incredibil pentru o țară cu o populație de doar 9 milioane de locuitori. Aliați-cheie ai Emiratelor Arabe sunt SUA și monarhiile din Golf.

 

5. Iranul are un buget de apărare de 6,3 miliarde de dolari, 545.000 soldați activi, 2.409 tancuri și 481 avioane de luptă. Iranul s-a confruntat cu embargouri asupra armelor impuse de către SUA din 1979, când a avut loc Revoluția Islamică ce a continuat cu criza ostaticilor ambasadei. În replică, Iranul și-a dezvoltat propria industrie militară sub îndrumarea Gărzilor de Corp Iraniene Revoluționare. Iranul și-a construit propriile tancuri și rachete cu rază lungă din anul 1992, precum și propriile drone. Acestă țară are un lanț de aprovizionare neîntreruptă cu aliații săi, cum ar fi regimul Assad din Siria și nu depinde de bunăvoința unei puteri din afară pentru a rămâne înarmată. Iranul a fost implicat în numeroase conflicte de proximitate, inclusiv furnizând bunuri și luptători în Irak, Siria, Fâșia Gaza, și Liban. Organizația militantă Hezbollah este în mare măsură o prelungire a politicii externe iraniene în lumea arabă din Orientul Mijlociu. Aliații cheie ai Iranului sunt Siria, grupurile militante șiite din Irak și Liban, precum și Sudanul.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed