x


  • EUR
    USD
string(13) "sportsanatate"

Cercetător italian: Țigările electronice sunt cea mai bună variantă pentru fumători

Profesorul italian Riccardo Polosa, de la Universitatea din Catania, a demontat miturile negative legate de consumul țigărilor electronice.

Author: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.06.2019, 14:00

Riccardo Polosa a recunoscut ca mai sănătos este sa nu fumezi, însă țigările electronice îi ajută cel mai bine pe fumători să se lase de acest obicei și să-și păstreze o sănătate echilibrată.

Polosa a participat, joi, 20 iunie 2019, la evenimentului organizat la Hotel Marriott din București, eveniment denumit Harm Reduction Summit – a European discussion about vaping.

Țigările electronice sunt unele dintre produsele cele mai mediatizate ale momentului, numeroase studii fiind date publicității.

Cercetătorul italian Riccardo Polosa susține că este ușor de observat care sunt analizele serioase. “Studiile care critică țigările electronice analizează date de la fumători care au folosit și țigările obișnuite și concluziile sunt atribuite fumatului electronic. Studiile serioase au demonstrat că fumatul electronic conține maximum 700 de compuși chimici nocivi. Fumatul tradițional are și 70.000 de astfel de compuși. E logic și de bun simt să înțelegem care produse sunt mai bune pentru sănătatea omului”, a explicat acesta.

 

Țigările electronice nu sunt susținute de autorități

Italianul a declarat că marea problemă din statele europene, inclusiv România, este reprezentată de faptul că autoritățile nu au programe prin care să explice corect cetățenilor avantajele fumatului electronic.

“Nu sunt absurd, nu spun că fumatul electronic este sănătos. Încă nu știm ce repercusiuni poate avea, pentru că acest tip de produs este unul nou. Însă, este de bun simț să acceptăm că este mult mai sănătos decât fumatul tradițional. Desigur, cel mai bine ar fi să nu se fumeze. Dar, dacă o persoană deja fumează cel mai bine ar fi ca individul respectiv să apeleze la țigara electronică. Îl ajută din punct de vedere al sănătății. Nu există risc de cancer de la aceste produse, de astm sau de alte afecțiuni respiratorii. Nu există, punct. Asta este adevărul demonstrat științific până acum. Mai mult, un fumător care trece de la țigară tradițională la cea electronică are foarte mari șanse să se lase de fumat”, a mai punctat cercetătorul.

 

Summit pentru susținerea fumatului electronic

Profesorul Polosa a fost unul dintre invitații evenimentul Harm Reduction Summit – a European discussion about vaping, desfășurat joi în București, la Hotel Marriott. El este doctor, profesor și director la Centrul de Excelență Harm Reduction (CoEHAR – University of Catania).

Evenimentul din București a fost organizat de Asociația Industriei de Vaping (AIV), organizație care reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața din România.

1,1 miliarde de oameni care folosesc produse din tutun, dintre care 150 de milioane sunt doar în Uniunea Europeană. Starea de sănătate a acestor fumători ar fi mult mai bună dacă ar apela la țigările electronice. Aceasta este concluzia unor cercetători din Europa care s-au aflat joi în București.

În România sunt șase milioane de fumători, dintre care 80% au început să fumeze înainte de 22 de ani. Dintre cele șase milioane de fumători, doar 3% folosesc țigări electronice. Mulți fumători români, și nu numai, nu știu de beneficiile țigărilor electronice.

 

Alternativa sănătoasă fără tutun

AIV dorește să promoveze prin astfel de evenimente țigările electronice, produse care sunt o alternativă viabilă pentru îmbunătățirea sănătății fumătorilor și a publicului din România.

”Din păcate, cei mai mulți legiuitori sunt așa de porniți să oprească consumul de tutun încât nu văd alternativa țigărilor electronice ca o variantă a reducerii consumului de tutun”, a declarat Dustin Dahlmann, președinte și co-fondator al IEVA (Independent European Vape Alliance).

Concluzia evenimentului de la București a fost că țigările electronice sunt ca un fel de centură de siguranță pentru șoferi. Nu elimină complet riscul de a afecta sănătatea, tot așa cum centura de siguranță nu elimină șansa ca un șofer să devină victimă într-un accident. Dar, țigările electronice reduc foarte mult șansele ca un fumător să se îmbolnăvească, tot așa cum centura de siguranță protejează des un șofer într-un accident.