Certificatul energetic, întrebări și răspunsuri

Partea bună este că de câțiva ani, obligativitatea existenței certificatului energetic la tranzacțiile de vânzare-cumpărare, închiriere și recepția finală a imobilelor a dus la un interes din ce în ce mai mare pentru reabilitarea clădirilor.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic este un document foarte simplu, prin care o clădire este notată în funcție de performanță energetică pe care o are.

Datorita acestui act, imobilele pot fi clasificate în funcție de eficiența energetică, iar avantajele pentru cei care cumpără și, deopotrivă, pentru cei care vând o locuință sunt notabile.

Notarea clădirilor se face cu litere de la A la G, pe baza unui număr de criterii. Clădirile care fac parte din clasa de eficiență energetică A sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, în timp ce construcțiile din clasa de eficiență energetică G sunt cele mai puțin eficiente energetic. în România, foarte multe clădiri fac parte din clasa de eficiență energetică C sau D.

Când este nevoie de un certificat de performanță energetică?

Obligativitatea apare în momentul în care clădirea certificată urmează să fie vândută sau închiriată sau la recepția imobilelor noi. În principiu, orice contract de vânzare-cumpărare trebuie să fie însoțit de un astfel de certificat energetic (sunt câteva mici excepții). În caz contrar, contractul poate să fie declarat nul în instanță (nulitate relativă).

Este recomandat totuși ca solicitarea unui astfel de act să se facă chiar și dacă nu dorim să vindem sau să închiriem imobilul/partea de imobil/apartamentul. Simpla cunoaștere a clasei de eficiență energetică a lui poate să ofere informații relevante despre modul în care pot fi reduse cheltuielile cu energia (pentru încălzirea sau răcirea imobilului etc.).

Cât costă și cât este valabil un certificat energetic?

Partea bună este că obținerea documentului este relativ ieftină. Practic, cei care doresc să apeleze la un auditor energetic atestat pentru eliberarea unui certificat de performanță energetică trebuie să platească doar căteva sute de lei (de exemplu, Reflex Architecture SRL din București care solicită 130 lei pentru o garsonieră și eliberează actul în maxim 24 ore). De regulă, prețul nu depășește 200-300 de lei pentru un apartament (depinde de firma sau auditorul energetic atestat cu care lucrați). În ceea ce privește valabilitatea, aceasta este de 10 ani, atâta vreme cât clâdirea nu suferă îmbunătățiri care să-i modifice performanța energetică (este și în avantajul dumneavoastră să solicitați un act nou după ce vă îmbunătățiți imobilul, trecerea lui într-o clasa superioară din punct de vedere al eficienței energetice îi crește prețul pe piață și îl puteți vinde mai ușor). Astfel, cheltuiala cu un nou certificat este una care nu reprezintă un efort foarte mare din punctul de vedere financiar și are avantaje materiale pentru dumneavoastră.

Care sunt clădirile care au nevoie de un astfel de certificat energetic?

Aproape toate clădirile au nevoie de un certificat energetic, atâta vreme cât in cadrul lor au loc activități umane. Este adevărat că sunt si construcții pentru care nu există o astfel de obligativitate, (de exemplu lăcașurile de cult, monumentele istorice sau construcțiile independente care nu au o suprafață mai mare de 50 de metri pătrați).

Ce se dorește prin obligativitatea privind obținerea certificatului energetic?

Această obligativitate este impusă în România la solicitarea Uniunii Europene. La noi ea a intrat în vigoare din anul 2013, iar scopul său este cât se poate de simplu: eficientizarea consumului de energie și micșorarea gradului de poluare la nivelul întregii Uniuni.

Privind întreaga acțiune de certificare energetică atât la nivel micro, cât și la nivel macro, putem ajunge la concluzia că scopul este unul cât se poate de profitabil pentru toată lumea. Astfel, proprietarii clădirilor au pot să justifice mult mai bine prețul mai ridicat pentru un imobil eficient energetic, cumpărătorii au garanția că au cumpărat o clădire eficientă energetic (adică facturi mai mici lunare pentru încălzire, răcire, curent electric etc.),  iar intreaga societate beneficiază de pe urma micșorării poluării.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed