Cheltuielile statului au sărit în aer. Capitolul la care suntem primii în Europa

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 198,2 miliarde lei, cu 14,7% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent, se arată într-o informare a Ministerului de Finanțe. Cheltuielile de personal sunt cu 21,5% mai mari față de cele realizate în primele șapte luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, România a ajuns țara cu cea mai mare pondere a salariilor la stat din toată Uniunea Europeană. ”Nu doar că plătim o grămadă de bani, dar plătim mai mult decât oricare altă țară din UE. Dacă în 2017 eram pe primul loc și dădeam angajaților la stat 31,9% din taxe și impozite, în 2018 ne-am menținut pe primul loc, dar am ajuns să dăm 34,4%. Suntem la 5% peste următorul clasat și la peste 12% de media europeană. Mai grav este că lucrurile se înrăutățesc. Statul român a tot crescut banii pe care îi dă angajaților la stat. De ce? Pentru că e ușor să fii generos cu banii altora. Politicienii nu dau de la ei, ci din banii noștri, munciți cu greu și impozitați dur. Anul trecut statul a plătit 86,1 miliarde de lei pe salarii. Anul acesta vom trece pentru prima dată de pragul de 100 de miliarde de lei pe salarii la stat. 100 de miliarde de lei. O sumă colosală. În acest context, am crede că noi, românii, suntem cei mai bine serviți cetățeni europeni. Avem un stat mare și o armată întreagă de funcționari pe care o plătim scump. Sunt serviciile statului la înălțimea prețului pe care îl plătim? Oare asta este cea mai bună întrebuințare a banilor care sunt luați în fiecare lună de la contribuabil? În contextul acesta să tot plătim cu drag taxe și impozite statului român, care tocmai a mai adăugat o acciză la zahăr din grija pentru sănătatea noastră. Același stat care vrea să introducă și o nouă taxă în București pentru că, odată cu panica bugetară, a început să-i pese de aerul curat”, susține deputatul Claudiu Năsui. 

 

Sursa: Facebook.com/Claudiu Năsui

 

Finanțele mai arată că cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,0% față de primele șapte luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului
național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 12,8%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,8 miliarde lei, cu 4,9 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed