Chetreanu, CNVM: Proiectul de instrucţiune armonizează noţiunile de „deţinere” şi „control”

„Legea 297/2004 face referire deja atât la deţinerile directe, cât şi la cele indirecte. Directiva MIFID vorbeşte despre control direct, respectiv indirect. Tot ce am făcut noi a fost să armonizăm aceste concepte, deţinerea şi controlul, care mie mi se par perfect echivalente din punct de vedere juridic.”, a spus Chetreanu vineri seara, la emisiunea Ringul.

Comisarul CNVM a motivat întârzierea cu care s-a propus această măsură prin nevoia de a realiza o documentare riguroasă a precedentelor din Uniunea Europeană, precum şi o consultare a partenerilor europeni. Din această documentare a rezultat obligativitatea iniţierii de oferte publice.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat de principiu la sfârşitul săptămânii trecute un proiect prin care obligă şi acţionarii care deţin în mod indirect participaţii mai mari de 33% la o societate să lanseze oferte publice de preluare.

Potrivit proiectului, atât acţionarii care deţin în mod direct peste 33% din acţiunile unui emitent, dar şi cei care controlează indirect mai mult de 33% sunt obligaţi să lanseze oferte publice de preluare, în termen de două luni de la data tranzacţiei.

CNVM consideră ca deţineri indirecte ale unui acţionar şi deţinerile directe ale persoanelor cu care acesta acţionează în mod concertat, în condiţiile în care acţionarul controlează el însuşi în mod direct drepturi de vot la respectivul emitent.

De asemenea, sunt considerate deţineri indirecte şi acţiunile controlate de o persoană juridică, dacă acţionarul poate influenţa modalitatea de exercitare a drepturilor de vot ale persoanei juridice, în condiţiile în care acţionarul împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat deţine mai mult de 50% din drepturile de vot la persoana juridică sau dacă se află în raport cu aceasta.

Referitor la listarea BCR, prevăzută în contractul de privatizare pentru acest an, oficialul CNVM a precizat că momentul în care se va realiza aceasta e strict la latitudinea părţilor implicate: Grupul Erste şi partea română, adică SIF-urile şi ceilalţi acţionari minoritari. Menţionând că listarea Erste la Bucureşti a reprezentat un semn de seriozitate şi încredere în piaţa de capital din partea austriecilor, comisarul Chetreanu şi-a exprimat convingerea că majoritarul va lua decizia optimă, CNVM neavând nici o implicare în stabilirea momentului listării.
 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed