AcasăEconomieChina înregistrează un declin al populaţiei pentru prima oară după o jumătate...

China înregistrează un declin al populaţiei pentru prima oară după o jumătate de secol, dezvăluie Financial Times

O scădere a populaţiei ar putea determina Beijingul să impună măsuri în vederea unei încurajări a natalităţii şi împiedicării unui declin ireversibil.

Contactat de Reuters, Biroul Naţional chinez de Statistică, care urma să publice la începutul lui aprilie rezutatul acestui recensământ, nu a răspuns.

Date cu privire la populaţie sunt foarte sensibile şi urmează să fie publicate abia după ce Guvernul va ajunge la un consens asupra cifrelor şi implicaţiilor acestora, dezvăluie FT în ediţia de marţi, citând surse.

”Dacă China confirmă un asemenea declin, va fi cu adevărat important”, declară economistul-şef de la Pinpoint Asset Management Zhiwei Zhang.

”Prin consens, în baza proiecţiei realizate de ONU, se estima că populaţia chineză urmează să-şi atingă apogeul în 2027. At fi mult mai devreme decât au prevăzut pieţele şi decidenţii politici”, subliniază el.

Beijingul nu a prezentat vreo explicaţie a întâîrzierii publicării rezultatului recensământului, în pofida faptului că Biroul a anunţat luna aceasta că este necesară o pregătire suplimentară.

Presa de stat chineză a scris în ultimele luni că populaţia ar putea începe să scadă în anii următori.

În 2016, China a abandonat politica copilului unic, aflată în vigoare de decenii, cu speranţa de a stimula natalitatea, şi a înlocuit-o cu o nouă politică, a doi copii.

Ea şi-a stabilit ca obiectiv o creştere a populaţiei la 1,42 miliarde de locuitori în 2020, de la 1,34 miliarde în 2010.

Însă rata natalităţii a scăzut în mod continuu.

Acest fenomen este cauzat în parte de faptul că cuplurile de la oraş, mai ales cele din generaţia ’90, acordă mai multă importanţăă independenţei şi carierei lor decât familiei, în pofida presiunii părinţăilor, care le îndeamnă să facă copii.

Creşterea costului traiului în marile oraşe a descurajat, de asemenea, cuplurile să facă copii.

”China ar face mai bine să relaxeze în totalitate politica privind controlul natalităţii”, apreciază Zhiwei Zhang.

Scăderea ratei naşterilor şi o îmbătrânire rapidă a populaţiei vor avea un impact asupra populaţiei muncitoare şi ar putea afecta productivitatea muncii.

”Proiecţiile noastre, care au la bază date de dinaintea recensământului, sugerau deja o scădere cu 0,5% a forţei de muncă în fiecare an până în 2030, cu un impact similar asupra PIB-ului”, scrie miercuri, într-o notă, Capital Economics.

”O creştere mai lentă va îngreuna obiectivul prinderii din urmă economice a Statelor Unite şi va exista un impact dificil de evaluat asupra poziţieimondiale a Chinei”, se arată în această notă.

În timp ce în China accelerează îmbătrânirea, populaţia americană înregistrează schimbări pozitive, afirmă Banca centrală chineză într-un document de lucru publicat în martie, care citează proiecţii ONU ce anunţă o creştere cu 15% a populaţiei americane în 2050 faţă de 2019, în timp ce populaţia Chinei ar urma să scadă cu 2,2%.

China este necesar să recunoască faptul că situaţia sa demografică s-a schimbat, avertizează banca populară a Chinei în acest document, şi să ”înţeleagă că educaţia şi progresele tehnologice nu pot compensa declinul populaţiei”.

Ultimele Articole