China, interesata de actiunile Bear Stearns

0
China, interesata de actiunile Bear Stearns

Chang Zhenming, presedintele fondului de investitii, controlat direct de Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze, a confirmat interesul pentru compania americana.

Niciunul dintre purtatorii de cuvant ai Bear Stearns nu a putut fi contactat. “In acest moment, Bear Stearns reprezinta o afacere buna”, a comentat pentru Bloomberg Arthur Lau, unul dintre analistii pietelor internationale, de la JF Asset Mangement Ltd, una dintre cele mai importante agentii de brokeraj active la bursa din Hong Kong, care considera ca dincolo de valoarea activelor in sine, achizitia le va oferi sansa economistilor chinezi “de a vedea pe viu ce este o companie de investitii”.

Bear Stearns se confrunta cu una dintre cele mai grele situatii din 1929 si pana acum.
Valoarea de piata a companiei a cazut cu 26 de procente in acest an, in special ca urmare a pierderilor contabilizate pe piata obligatiunilor bazate pe credite ipotecare, ajungand la doar 17,4 miliarde dolari (12,28 miliarde euro).

Pierderile companiei au atras deja cativa “rechini” ai tranzactiilor speculative, care s-au grabit sa cumpere la un pret redus titlurile Bear Stearns, in asteptarea unui moment potrivit pentru a vinde.

Unul dintre acestia este britanicul Joseph C. Lewis, care, dupa ce a achizitionat continuu in lunile de vara, la Londra si la New York, actiuni in valoare de 0,86 miliarde dolari (0,62 miliarde  euro).
El a ajuns sa detina o participatie de opt procente, care il face, practic, actionar principal.