x


  • EUR
    4.8590
    USD
    4.1269
string(8) "economie"

China se teme de o cortină de fier în sectorul financiar, pe fondul escaladării tensiunilor cu SUA

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 14.08.2020, 8:00

Oficiali şi economişti chinezi au fost neobişnuit de vocali în discutarea publică a celor mai grave scenarii, potrivit cărora China nu ar mai avea acces la tranzacţiile în dolari sau Washingtonul ar bloca sau confisca o parte din uriaşele deţineri ale Chinei de obligaţiuni americane.

Îngrijorările respective au readus apelurile unora de la Beijing de a creşte utilizarea globală a yuanului, care ar reduce dependenţa de dolar.

Unii economişti chiar au venit cu ideea ca exporturile de vaccinuri chineze pentru Covid-19 să fie plătite în yuani şi analizează o modalitate de ocolire a plăţilor în dolari cu o versiune digitală a monedei chineze.

”Internaţionalizarea yuanului era bine să o fi avut. Acum devine o obligaţie”, a spus Shuang Ding, director pentru cercetări economice referitoare la China la banca Standard Chartered şi fost economist la Banca Populară a Chinei.

Shuang Ding a avertizat că pericolul decuplării financiare sino-americane devine ”clar şi prezent”.

Deşi o separare completă a celor mai mari duă economii din lume este improbabilă, administraţia Trump a presat pentru o decuplare parţială în domenii cheie, legate de comerţ, tehnologie şi activităţi financiare.

Washingtonul a lansat o serie de măsuri pentru penalizarea Chinei, între care propuneri de interzicere a listării companiilor chineze care nu respectă standardele de contabilitate americane şi interzicerea aplicaţiilor TikTok şi WeChat, aflate în proprietate chineză.

Înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 3 noiembrie sunt aşteptate noi tensiuni.

”Un război financiar pe scară largă a început deja…cele mai letale tactici urmează să fie folosite”, a spus Yu Yongding, economist la Chinese Academy of Social Sciences (CASS).

Yu a afirmat că sancţiunea cea mai dură va consta în confiscarea de active americane deţinute de China – Beijinul deţine obligaţiuni ale guvernului american de peste 1.000 de miliarde de dolari – care ar fi dificil de implementat şi ar fi o lovitură auto-provocată pentru Washington.

Mizele sunt ridicate. Orice măsură a Washingtonului de scoatere a Chinei din sistemul dolarului sau o măsură de retorsiune din partea Beijingului, de vânzare a unei părţi importante din obligaţiunile americane, ar putea agita pieţele financiare şi afecta economia mondială, potrivit analiştilor.