China nu mai mizează pe economie, dar crește bugetul armatei

0

China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere economică în acest an, de aproximativ 5%, duminică, în ziua în care a început sesiunea anuală a Congresului Naţional al Poporului (NPC), care este pregătit să pună în aplicare cea mai mare restructurare guvernamentală din ultimii zece ani, relatează Reuters.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, unul dintre cele mai grave rezultate din ultimele decenii, după trei ani de restricţii legate de COVID-19, criza din vastul său sector imobiliar, represiunea asupra întreprinderilor private şi scăderea cererii pentru exporturile chineze.

În raportul său de lucru, premierul în exerciţiu, Li Keqiang, a subliniat nevoia de stabilitate economică şi de extindere a consumului, stabilind un obiectiv de a crea aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în oraşe în acest an, în creştere faţă de ţinta de cel puţin 11 milioane de anul trecut şi a avertizat că riscurile rămân în continuare în sectorul imobiliar.

Deficit bugetar la 3,0% din PIB

Li a stabilit o ţintă de deficit bugetar la 3,0% din PIB, crescând de la un obiectiv de aproximativ 2,8% anul trecut.

„Ar trebui să acordăm prioritate redresării şi extinderii consumului”, a spus Li, care a vorbit mai puţin de o oră într-un discurs de deschidere a parlamentului, care se va desfăşura până pe 13 martie.

„Veniturile locuitorilor din mediul urban şi rural ar trebui să fie sporite prin mai multe canale. Ar trebui să stabilizăm cheltuielile pentru articolele mari şi să promovăm redresarea consumului de servicii pentru consumatori”, a spus el.

Ţinta de creştere pentru acest an de aproximativ 5% a fost la cel mai mic nivel al aşteptărilor, aşa cum surse politice au declarat recent pentru Reuters că ar putea fi stabilit un interval de până la 6%. De asemenea, este sub ţinta de anul trecut de aproximativ 5,5%.

„În timp ce ţinta oficială de creştere a fost redusă pentru al doilea an consecutiv, ceea ce ar putea fi o dezamăgire pentru piaţă, considerăm că investitorii (ar trebui) să acorde atenţie impulsului de creştere subiacent pentru a măsura ritmul de redresare”, a spus Zhou Hao, economist la Guotai Junan International.

Li şi mai mulţi oficiali ai politicii economice mai orientate spre reformă urmează să se retragă în timpul congresului, făcând loc celor loiali preşedintelui Xi Jinping, care şi-a accentuat şi mai mult controlul asupra puterii atunci când şi-a asigurat un al treilea mandat de conducere la Congresul Partidului Comunist din octombrie.

În timpul NPC, fostul şef al partidului de la Shanghai, Li Qiang, un vechi aliat al lui Xi, este de aşteptat să fie confirmat ca premier, însărcinat cu revigorarea celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Parlamentul va discuta, de asemenea, planurile lui Xi pentru o reorganizare „intensivă” şi „amplă” a entităţilor statului şi ale Partidului Comunist, a informat marţi mass-media de stat, analiştii aşteptându-se la o implicare suplimentară a Partidului Comunist în organele statului.

Creșterea bugetului armatei

Li a spus că forţele armate ale Chinei ar trebui să dedice mai multă timp antrenării în condiţii de luptă şi să stimuleze pregătirea pentru luptă, iar bugetul include o creştere cu 7,2% a cheltuielilor pentru apărare în acest an, o creştere puţin mai mare decât creşterea bugetată de 7,1% pentru anul trecut şi depăşind din nou creşterea estimată a PIB-ului. .

În ceea ce priveşte Taiwanul, Li a avut un ton moderat, spunând că China ar trebui să promoveze dezvoltarea paşnică a relaţiilor dintre strâmtoare şi să avanseze procesul de „reunificare paşnică” a Chinei, dar şi să ia măsuri hotărâte pentru a se opune independenţei Taiwanului.

Beijingul se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv relaţii din ce în ce mai tensionate cu Statele Unite şi o înrăutăţire a perspectivelor demografice, cu rate de natalitate în scădere şi o scădere a populaţiei anul trecut, pentru prima dată după anul foametei din 1961.

China intenţionează să reducă costurile naşterii

China intenţionează să reducă costurile naşterii, îngrijirii copilului şi educaţiei şi va răspunde activ la îmbătrânirea populaţiei şi la o scădere a fertilităţii, a declarat planificatorul de stat al naţiunii într-un raport de lucru publicat duminică.

NPC-ul s-a deschis într-o zi cu ceaţă, pe fondul securităţii în capitala chineză, cu 2.948 de delegaţi adunaţi în Sala Mare a Poporului, din partea de vest a Pieţei Tiananmen.

În timpul sesiunii, aleşii chinezi vor vota un plan de reformare a instituţiilor din cadrul Consiliului de Stat sau al cabinetului şi vor decide asupra unui nou cabinet pentru următorii cinci ani, conform agendei.

Este prima întâlnire NPC de când China a renunţat brusc la politica de zero COVID în decembrie, în urma unor proteste rare la nivel naţional.