China, sufocată de datorii. Vine o nouă criză financiară globală?

Guvernele regionale din China s-au împrumutat masiv în ultimii ani, dar aceste rezultate nu apar în bilanţurile oficiale. Tocmai pentru a nu ieşi la iveală faptul că au fost depăşite limitele de împrumut impuse de autorităţile centrale, cele care controlează inclusiv valoarea obligaţiunilor emise la nivel regional.

 

Este efectul folosirii unui sistem bancar fantomă, construit tocmai pentru a evita regulile, dar care din cauza dimensiunii la un moment dat va ajunge la vedere.

 

Un raport întocmit de S&P Global Ratings arată că aceste debite au fost rostogolite, iar situaţia scapă de sub control la nivelul întregii ţări. E o datorie de tip iceberg cu riscuri uriaşe, după cum punctează autorii raportului. S-a ajuns în această situaţie din cauza unor linii de împrumut prin vehicule financiare.

 

Analiştii notează că există un ecart foarte mare între investiţiile raportate de autorităţile regionale şi fondurile pe care le-au avut la dispoziţie.

 

Cifrele nu sunt publice, iar experţii susţin că datoriile au fost ascunse tocmai prin intermediul acestor vehicule financiare.

 

Pentru a încuraja creşterea economică, s-au dezvoltat proiecte uriaşe de infrastructură. Achitarea acestor împrumuturi s-ar putea dovedi extrem de dificilă. Nu numai creşterea datoriei este îngrijorătoare pentru a doua economie a lumii, dar există riscuri ca la nivel local să se intre în încapacitate de plată.

 

Analiştii S&P cred că, în această situaţie, autorităţilor regionale li s-ar putea permite intrarea în procedură de faliment în viitorul apropiat. Ceea ce va fi o provocare uriaşă pentru Beijing şi există economişti care nu se feresc să spună că următoarea criză financiară ar putea fi creionată de chinezi.

 

Datoria totală a Chinei, cea care include şi datoria privată a fost, în 2016 de 242% din PIB, dar ar putea atinge până în 2022 nivelul de 300% din PIB. Se prefigurează o bulă a datoriilor, care, dacă va exploda, va produce efecte dintre cele mai nedorite. Investitorii nu vor mai fi atât de încrezători dacă văd că Beijingul face un pas înainte şi doi înapoi.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed