Chinezii, dați afară de pe șoselele României

0

Companiile din China au fost excluse oficial de la licitaţiile publice pentru proiecte de infrastructură din România, arată datele publicate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), preluate de Economedia.

 

Potrivit sursei citate, statul a stabilit recent că la licitaţii vor putea participa doar operatori economici dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European (SEE), din ţări terţe care au semnat şi ratificat Acordul privind Achiziţiile Publice (AAP), din ţări terţe care se află în proces de aderare la Uniunea Europeană sau din ţări terţe care nu au semnat AAP, dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaţionale prin care UE este obligată să acorde accesul liber la piaţă în domeniul achiziţiilor publice şi în cadrul domeniului de aplicare. UE a încheiat un acord privind achiziţiile publice cu 19 state terţe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel şi Moldova, dar China nu este parte semnatară.

Aşadar, China nu se regăseşte în niciuna dintre aceste categorii, drept urmare nu va putea participa la licitaţiile din ţara noastră. Legislaţia se referă doar la licitaţiile viitoare, cele în curs nefiind afectate. Ţările terţe care au ratificat Acordul privind Achiziţiile Publice al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (AAP) sunt: Republica Armenia, Uniunea Australiei, Canada, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (a Republicii Populare Chineze), Islanda, Statul Israel, Japonia, Republica Coreea, Principatul Liechtenstein, Republica Moldova, Muntenegru, Ţările de Jos — cu privire la Aruba, Noua Zeelandă, Regatul Norvegiei, Republica Singapore, Confederaţia Elveţiană, Teritoriul vamal distinct Taipei (al Republicii Populare Chineze), Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.

Firme chineze ca China Railway 14th Bureau Group, Sinohydro Corporation şi China Communications Construction Company participă la licitaţii pentru tronsoane din autostrada de centură a Bucureştiului, din Autostrada Piteşti – Sibiu şi drumul expres Piteşti – Sibiu (lucrări în valoare totală de peste 3,5 miliarde de euro). Potrivit G4 Media, Ministerul Transporturilor ar susţine că firmele chineze participă în număr tot mai mare la licitaţiile pentru infrastructură rutieră şi feroviară din România şi distorsionează competiţia prin preţuri de dumping pe care şi le permit graţie ajutorului de stat primite de la guvernul chinez. De asemenea, le lipsesc certificatele cerute de UE pentru construcţia în arii protejate, protecţia şi securitatea angajaţilor.