AcasăActualitateChinul unei campioane - Antoanela Manac: ”Trebuie să îmi tai degetul, că...

Chinul unei campioane – Antoanela Manac: ”Trebuie să îmi tai degetul, că nu se mai poate!”

Medic de ani buni, cea mai valoroasă triatlonistă a României s-a impus la Hero Mamaia în proba de Half Ironman, deși a avut dureri mari la un deget

Cea mai valoroasă triatlonistă din România, Antoanela Manac (27 de ani), îmbină perfect pasiunea pentru sport cu profesia. Doctor de ani buni și campioană la Half Ironman în cadrul Hero Mamaia, ea recunoaște că fără cunoștințele dobândite în medicină totul ar fi fost mult mai greu.

”Medicina m-a ajutat foarte mult în pregătirea sportivă și încă o face. Știu să-mi dozez mai bine analizele, știu să văd ce carențe am, unde să recuperez, ce trebuie să mănânc, să mă hidratez, ca să pot să am un fizic cât mai apt pentru sport” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Chiar și la ultima cursă, disputată la Mamaia, cunoștințele de medicină au ajutat-o să termine cursa, în ciuda unei accidentări.

”Azi am întâmpinat o durere acută la degetul mare de la picior și am simțit că e un nerv care mă calcă. Atunci mi-am dat seama că nu trebuie să mă mai gândesc, pentru că fiind un nerv terminal, periferic, nu o să-mi dea atât de multe probleme” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Ea a găsit rapid și ”soluția” rezolvării problemei!

”Trebuie să găsesc un coleg de la chirurgie, să mi-l taie, că nu se mai poate” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Speră să nu trebuiască să trateze pacienți din triatlon

Medic foarte apreciat la un spital din București, Antoanela recunoaște că, deși concursurile sunt pline de emoție, nimic nu s-a comparat cu stresul examenului de rezidențiat.

”Sincer, cele mai multe emoții în viață până acum le-am avut la rezidențiat, nici un concurs nu a reușit să le depășească pe cele de atunci. Consider că aici e o muncă fizică mai mult decât psihică și pe partea de medicină lucrez mai mult cu psihicul” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

În ultima perioadă ea și-a schimbat specialitatea în radioterapie și speră să nu aibă vreun pacient din triatlon.

”Având în vedere că mi-am schimbat specialitatea pe radioterapie, îmi doresc să nu am nici un pacient din triatlon. Am cunoscut un coleg care era mai în vârstă, dar nu a fost pacientul meu direct” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Prezentă pentru a doua oară în carieră la un Half Ironman, probă la care a înotat 1,9 km, a mers cu bicicleta 90 km și a alergat 21 km, sportiva a văzut totul ca pe o provocare specială.

”A fost ca o provocare. E prima dată când particip la această probă pe distanță mai lungă într-un campionat național. Practic, e a doua oară când termin un Half Ironman. Și mă bucur foarte tare că am reușit și cu un timp relativ record” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Ea se gândește la posibilitatea ca în viitor să participe la cursele Ironman, dar numai după ce va încheia cu triatlonul făcut la nivelul cel mai înalt.

”Sincer, la cât de greu e, nu știu ce să zic, dar poate pe viitor, când mă voi retrage din partea profesională, din distanța olimpică și din obiectivele internaționale, probabil că mă voi retrage către partea mai lungă, pentru că deși e foarte greu, ritmul la care mergi și pulsul cu care ești în concurs e ușor mai jos față de ce sunt eu obișnuită” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022. 

Pizza, premiul pentru victorie

Chiar dacă nu ține neapărat o cură, Antoanela are grijă mereu la ce mănâncă. Totuși, victoriile importante precum cea de la Hero Mamaia trebuie sărbătorite, iar ea știe exact cu ce: cu o pizza!

”E foarte multă muncă în spatele antrenamentelor, în spatele tuturor curselor și nu țin neapărat o cură. Ca orice om, mai scap un pic, adică abia aștept să termin un triatlon de patru ore și jumătate și să mănânc ce vreau, dar înainte de fiecare competiție încerc să am grijă la ceea ce mănânc și mai ales cu dulciurile. După curse, abia aștept să mănânc o pizza” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Născută la Constanța, Antoanela are o legătură specială cu Hero Mamaia, concurs ajuns la a 14-a ediție.

”Hero Mamaia e concursul de acasă. Chiar dacă m-am mutat la București, tot Constanța rămâne orașul natal. Și mă bucur foarte tare că particip și că am reușit să fiu în țară pentru această competiție” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Fiind la jumătatea ciclului olimpic, gândurile tuturor se îndreaptă spre Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Iar Antoanela Manac este una dintre candidatele autorizate la calificarea la marea competiție. Ea spune că nu resimte presiunea de a fi cea mai valoroasă triatlonistă din România.

”Încerc să menajez lucrul acesta și prin antrenamente și prin orele de muncă de la spital. Calificările au început din luna mai, se vor termina în luna mai 2024. Până acum încă suntem acolo, ne luptăm să avem 6 curse, cele mai bune și mai importante în fiecare an, pentru a rămâne acolo sus, între cei mai buni. Cursele de anul viitor vor conta foarte mult” – Antoanela Manac, triatlonistă, campioană Half Ironman la Hero Mamaia 2022.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.