Chiria pentru apartamentele mobilate, mai mare decât pentru cele nemobilate

0
Chiria pentru apartamentele mobilate, mai mare decât pentru cele nemobilate

“Potrivit unei analize efectuată pe baza ofertelor de pe piaţa închirierilor apărute în luna martie 2013, preţul stabilit de proprietari este influenţat de fiecare facilitate oferită de proprietate. Pe lângă clasicele criterii de zonă, suprafaţă, confort şi etaj, proprietarii includ în preţ şi mobila”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar anunturiparticulari.ro.

 

Astfel, pentru o garsonieră nemobilată preţul mediu de închiriere solicitat este de 190 de euro, iar pentru cea mobilată de 218 de euro, cu 28 de euro mai mult. De asemenea, chiria unui apartament cu două camere nemobilat este evaluată de proprietar cu un preţ mediu de 280 de euro, faţa de 322 euro cât se solicită pentru acelaşi tip de apartament, dar cu mobila inclusă, respectiv mai mult cu 42 de euro.

 

Şi în cazul apartamentelor cu 3 camere situaţia este similară, pentru un apartament nemobilat chiria medie solicitată este estimată la 400 de euro, iar pentru unul mobilat chiria medie este de 450 de euro, cu 50 de euro mai mult.

 

“Creşterea preţului la chirie în medie cu 10-15% nu justifică investiţia în mobilier şi dotări (…) în condiţiile în care suma investitită se recuperează din diferenţa de chirie în minim 4-5 ani. În condiţiile actuale de piaţă, proprietarii preferă o chirie mai mică fără a face investiţii în dotări şi mobilier, aceasta fiind varianta cea mai profitabilă”, se menţionează în comunicat.

 

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor din Capitală în luna martie, acestea au scăzut uşor faţă de luna precedentă.

 

Pentru o garsonieră chiria medie este de 222 de euro, în scădere cu 2% faţă de luna precedentă şi cu 3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. O scădere de 2,8% a fost consemnată la apartamentele de 2 camere, ajungând la o valoare medie de 316 de euro. Diferenţa faţă de chiria solicitată în aceeaşi perioadă a anului trecut este nesemnificativă.

 

Chiria la locuinţele cu 3 camere ajunge la 448 de euro, comparabilă cu cea din luna precedenta, dar cu 4% mai redusă decât în luna martie 2012.

 

Singurele tipuri de apartamente care au suportat creşteri ale chiriei au fost cele de patru camere, în condiţiile în care proprietarii au solicitat în martie o chirie medie de 701 euro, în urcare cu 8% faţă de luna trecută. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut s-a înregistrat o scădered cu 3%.

 

Proprietarii de apartamente au scos în martie la închiriat 2.284 de unităti, o ofertă în creştere faţă de ianuarie 2013, când pe piaţă erau propuse spre închiriere puţin peste 2.132 de unităţi.