x


  • EUR
    4.8340
    USD
    4.2713
string(16) "instant-articles"

Ciclonul Fani, stihia naturii care a lovit India [VIDEO]

Un ciclon extrem de puternic a lovit vineri zona de est a Indiei. Stihia a provocat pagube grave locuinţelor, a dezrădăcinat copaci, a inundat sate întregi, determinând evacuarea a peste un milion de persoane. Cel puţin doi oameni și-au pierdut viața.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Digi24.ro | Publicat: 03.05.2019, 15:33

Ciclonul Fani a atins zona de uscat în apropierea oraşului sfânt Puri, fenomenul fiind însoţit de rafale de vânt ce au atins viteze de circa 200 km/h în cele cinci ore în care a trecut peste zona de coastă, conform Departamentului de Meteorologie din India (IMD).

 

Furtuna a distrus case din chirpici şi a doborât stâlpi de electricitate şi de comunicaţii din mai multe regiuni.

 

Mai multe zone din Puri şi din regiunile apropiate au fost inundate în urma ploilor torenţiale care au afectat coastele estice. Autorităţile au fost nevoite să suspende temporar furnizarea energiei electrice pentru prevenirea accidentelor.

 

Rafale puternice de vânt şi ploi torenţiale au fost înregistrate de asemenea în unele regiuni învecinate din statele Andhra Pradesh şi Bengalul de Vest.

 

Autorităţile guvernamentale din statul Odisha au evacuat peste 1,2 milioane de persoane din zonele vulnerabile şi au sfătuit locuitorii să nu iasă vineri din case. Persoanele evacuate au fost mutate în peste 4.000 de adăposturi.

 

Toate zborurile din capitala statului, Bhubaneswar, au fost anulate începând de la miezul nopţii.

 

Aeroportul din Kolkata, oraş aflat pe traiectoria furtunii, va rămâne închis de vineri după-amiază până sâmbătă seară.

 

Peste 200 de curse feroviare din Andhra Pradesh, Bengalul de Vest şi Odisha au fost anulate.

 

Ciclonul Fani a determinat anularea sau amânarea unor mitinguri electorale, organizate în contextul alegerilor legislative, ale unor politicieni importanţi, printre care se numără premierul Narendra Modi.

 

Fani, cea mai puternică furtună care a lovit India în ultimele două decenii, a scăzut din intensitate odată cu înaintarea pe uscat. Ciclonul se va deplasa spre nord şi nord-est către Bengalul de Vest şi Bangladesh.

 

Sezonul ciclonic din India durează în general din aprilie până în decembrie, iar furtunile severe duc deseori la evacuarea a zeci de mii de persoane, dar şi la numeroase decese şi pagube materiale.