Cifrele care arată că statul e tot mai lacom

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent, conform informațiilor prezentate de Ministerul Finanțelor. Acest salt vine în condițiile în care veniturile statului nu țin pasul cu cheltuielile pentru că după primele trei luni ale anului deficitul bugetar este de 5,5 miliarde de lei, cu 23% mai mare decât în perioada similară a lui 2018. Veniturile au crescut doar cu 0,1% din PIB în special datorită unor contribuții la asigurări mai mari, de la 2,4% din PIB la 2,6%. Veniturile fiscale (impozitul pe profit, impozitul pe salarii, impozitele pe proprietate, TVA, accize), cele care au ponderea cea mai ridicată din totalul veniturilor, au rămas la 3,8% din PIB.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,7% mai mari față de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% față de primele trei luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 15,5%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele
aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,9
miliarde lei.  Adică exact cât s-a cheltuit și anul trecut, în primul trimestru. Numai că acum vorbim de 4,9 miliarde de lei, la trei luni, raportate la un PIB estimat de 1.022 miliarde de lei. Anul trecut, am avut 4,9 miliarde de lei investiții la un PIB estimat mai mic, de 924 miliarde de lei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed