Cifrele UNTOLD 2021: investiții de 16 milioane de euro, 35 milioane de euro pentru comunitatea din Cluj

0
27

Organizatorii UNTOLD au investit aproximativ 16 milioane de euro în ediția din acest an, aproape la fel ca în producția și organizarea ediției din 2019, în ciuda provocărilor
financiare pe care le-a ridicat pandemia.

Aproximativ 60% din costuri au mers către producția festivalului și fee-urile artiștilor. 40% din costuri, la fel ca în 2019, au fost acoperite de contractele semnate cu companiile partenere. Aproximativ 60% din venituri au fost realizate din vânzarea de bilete, zona de food & beverages, și vânzarea de articole marca UNTOLD.

La ediția din acest an au participat  265.000 de oameni. Organizatorii stimează că din total participanților, 25% sunt din județul Cluj, 15 % din străinătate, iar restul de 60% venind din toată România. Și anul acesta, au fost prezenți participanți din peste 100 de țări ca, Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel și SUA până la țări exotice cum ar fi Argentina, Japonia sau Brazilia.

La o prima estimare, din cei peste 265.000 de participanți, cei 200.000 veniți din afara Clujului au cheltuit fiecare în medie, în cele 4 zile, cel puțin 175 euro, pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee etc. La un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeană de peste 35 milioane euro.

Acești bani se vor regăsi apoi în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-
urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat.

Organizatorii UNTOLD înlocuiesc în totalitate gazonul de pe Cluj Arena

Organizatorii fac o investiție de 1,3 milioane de lei în amenajarea spațiilor folosite în timpul festivalului. În Parcul Central aceste lucrări constau în schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, recondiționare alei, podețe, rigole, bănci, toaletare vegetație și până la amenajări peisagistice. Și pe Cluj Arena, organizatorii UNTOLD derulează lucrări ample pentru înlocuirea întregului gazon, precum și a substraturilor care îl susțin.

Cea de-a șasea ediție a festivalului UNTOLD a avut loc în perioada 9-12 septembrie 2021 și a adus peste 200 de artiști, dintre care cei mai așteptați au fost David Guetta, Martin Garrix, DJ Snake, Steve Aoki, Afrojack, Tyga și The Script. Bugetul festivalului a depășit în
2021 suma de 16 milioane de euro. Fanii festivalului se pot înregistra deja pe untold.com,
pentru a fi primii care vor putea cumpăra abonamente la preț special pentru ediția din anul
2022.