Cinci indivizi au tăiat sute de arbori, coordonaţi chiar de către pădurar

0
Cinci indivizi au tăiat sute de arbori, coordonaţi chiar de către pădurar

În complicitate cu cinci inşi din comuna Berteştii de Jos, pădurarul a tăiat sute de arbori vânzându-i pe sume derizorii. Prejudiciul reclamat de proprietarul celor 2.000 hectare de pădure se ridică la 60.000 lei, contravaloarea a 200 de metri cubi de lemn de salcâm.

 

Proprietarul pădurii Viişoara, Vasile Dogărescu, din comuna Tufeşti, a prins de veste în vara anului trecut despre jaful ce se întindea pe sute de hectare de salcâm. Ajutat de administratorul de fapt al pădurii, Auraş Bogdan, Dogărescu a întreprins el însuşi verificări, observând la faţa locului hectare întregi defrişate. Pe 19 august 2015, acesta a sesizat Poliţia.

 

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila cu numărul 129/P/2016, cercetările desfăşurându-se sub coordonarea directă a prim-procurorului adjunct Fănel Mihalcea. După câteva luni de anchetă, timp în care au fost audiaţi mai mulţi martori şi au fost administrate suficiente probe, şase inculpaţi, în frunte cu păduratul de la Viişoara, au fost daţi pe mâna instanţei de judecată. Este vorba despre Costel M. (34 ani), Alexandru S. (35 ani), Voinea C. (39 ani), Lucian B. (33 ani) şi Ilie D.(35 ani), din comuna Berteştii de Jos.

 

Toţi aceştia sunt acuzaţi de dare de mită, respectiv tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori în formă continuată. Fănel V., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Năruja, judeţul Vrancea, de care aparţine pădurea Viişoara, este acuzat că a luat mită şi că a coordonat jaful din pădurea Viişoara. Păduraru este singurul inculpat care a negat acuzaţiile.

 

“Urmare a cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada iulie-august 2015, inculpaţii, în înţelegere cu pădurarul care şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu, au sustras cantităţi de lemne pe care le-au vândut contra-cost unor persoane din comuna Berteştii de Jos, iar beneficiul vânzării a fost împărţit între ei”, precizează prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea.

 

 

mai multe, pe adevarul