Cinci întrebări despre bani pe care oamenilor le e jenă să le pună

Însă, dacă vrei să ai o viață financiară împlinită în prezent și dacă îți dorești o pensie fără griji, acest lucru nu este suficient, avertizează specialiștii, citați de Business Insider.

 

Iată cinci întrebări despre bani pe care le gândesc foarte mulți oameni, dar pe care, de cele mai multe ori, nu le adresează din jenă.

 

1. Ce însemnă să investești?
Să investești înseamnă să alegi un mijloc financiar care să-ți înmulțească suma inițială. Asta poate fi să cumperi acțiuni la o companie cu potențial de creștere sau să cumperi o locuință care își crește valoarea în timp și pe care o poți vinde mai scump. Însă, cea mai simplă formă de investiție este să aduni bani în contul pentru pensie, dar și aici sunt multiple modalități de păstrare și înmulțire a banilor: de la răspânditul depozit bancar până la fonduri de investiții și investiția în indicii bursieri. Contrar opiniei multor persoane, nu ai nevoie de o sumă mare de bani pentru a începe să investești.
Specialiștii în finanțe personale te sfătuiesc să invești atunci când stai bine cu economiile personale, ți-ai achitat toate datoriile și înțelegi instrumentele financiare în care alegi să investești.

 

2. Ce înseamnă datorii „bune”?
Și ce înseamnă, prin opoziție, datorii „rele”? Răspunsul la această întrebare depinde de situația ta concretă, deoarece tu ești singura persoană care își poate da seama dacă datoria ta este bună sau rea. Atunci când evaluezi situația datoriilor tale, urmărește în ce măsură datoriile se vor recupera și te vor ajuta să câștigi mai mulți bani în viitor sau, dimpotrivă, nu vor fi recuperate niciodată.
De exemplu, un credit pentru studii te ajută să-ți construiești o carieră care îți va aduce venituri pe parcursul întregii tale vieți. Însă, un credit de nevoi personale cheltuit pentru o vacanță te va lăsa doar cu rate lunare pe care va trebui să le plătești în următorii câțiva ani.

 

3. Ce presupune un buget? Trebuie să am și eu un buget?
Un buget îți aduce claritate asupra sumelor de bani pe care le câștigi și pe care le cheltuiești și pe ce anume se duc banii. Fiecare persoană sau familie ar trebui să aibă un buget propriu, indiferent de forma în care este ținut. Poți alege, de exemplu, să aloci diferite procente din venitul tău pentru anumite domenii: cheltuieli uzuale, investiție, pensie, distracție etc.
Întocmirea unui buget îi ajută pe oameni să dețină mai mult control asupra banilor lor.

 

4. De câți bani am nevoie pentru a avea o pensie fără griji?
De aici decurge o altă întrebare logică, și anume: Câți bani trebuie să economisesc? Acest lucru depinde de multe variabile: câți ani ai acum, cât ai economisit până acum, dacă ai economisit, care este venitul tău lunar, ce cheltuieli ai și ce sumă de bani vei avea nevoie lunar pentru a avea un trai confortabil.
Experții în finanțe personale ne sfătuiesc să economisim minimum 10% până la 20% din venitul nostru lunar pentru pensie. Această proporție ar trebui menținută și după fiecare creștere a venitului.

 

5. Câți bani ar trebui să am în fondul de urgență?
Fondul de urgență este o soluție recomandată de specialiștii în finanțe personale care te feresc de a te cufunda în datorii dezavantajoase pentru tine în situațiile dificile când ai nevoie de bani rapid. Acestea pot fi situații legate de sănătate, de pierderea jobului a unui membru al familiei sau de nevoia de a face o reparație urgentă. Experții ne sfătuiesc să avem pusă deoparte o sumă echivalentă cu cel puțin trei până la șase salarii lunare într-un cont de care să nu ne atingem decât în cazuri excepționale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed