Cine au fost legionarii și ce politică aveau aceștia

Cu siguranță măcar odată ați auzit de mișcarea legionară. Pe lângă fascism comunism socialism și nu numai, legionarii au avut și e o importanță istorică. Cine au fost legionarii și ce politică aveau aceștia?

Conform historia.ro, mișcarea legionară a avut un caracter mistic-religios, anticomunist, antisemitic, anticapitalist și antimasonic, constituită după tipul organizațiilor naziste SA și SS.

Cine au fost legionarii și ce politică aveau aceștia

Legionarii au fost „acei soldați care făceau parte din legiunea romană, membrii ai unei mișcări social-politice de extremă dreapta sau soldat în Legiunea străină”, având o atitudine de respingere a tot ceea ce era în societate.

În România, mișcarea Legionară a fost înființată în anul 1927, iar în 1936 și-a schimbat numele în „Totul pentru țară”.

Organizația a fost formată de Corneliu Zelea Codreanu alături de Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă. În anul 1930, mișcarea a format partidul politic numit „Garda de Fier”, având ca scop să lupte împotriva expansiunii URSS.

Spre deosebire de alte ideologii, legionarii erau simplu de recunoscut. Ei purtau cămăși verzi, dar salutau precum fasciștii. Totodată, făcând o comparație cu omologii germani, care erau concentrați pe violență, românii acordau o mare importanță religiei ortodoxe.

În ciuda caestui lucru însă, caracterul violent al Mișcării Legionare s-a făcut remarcat de mai multe ori. La 29 decembrie 1933 membrii Gărzii de Fier l-au asasinat pe premierul liberal Ion G. Duca, fiindcă îi scosese în afara legii.

Cine au fost legionarii și ce politică aveau aceștia

Despre legionari trebuie să mai știți că propaganda acestei mișcări se făcea prin marşuri, procesiuni religioase, miracole, imnuri patriotice, muncă voluntară şi campanii în zonele rurale. Majoritatea susținătorilor acestei grupări era formată din țărani și studenți.

Fondatorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a avut un final tragic. Acesta a fost asasinat în anul 1938, iar conducerea a fost preluată de Horia Sima.

În final, în anul 1941, Ion Antonescu a reușit să scape de lovitura de stat organizată de noul lider al mișcării, drept urmare aceștia au fost înlăturați de la guvernare și s-au refugiat în Germania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed