Cine este adevăratul lider al lumii?

Prima dată când a venit în Europa, în luna mai, Donald Trump a lăsat în urmă aliaţi dezamăgiţi. I-a certat pentru că nu dădeau suficient de mulţi bani pentru apărare şi a omis să respecte o tradiţie a Alianţei Nord-Atlantice. E vorba despre reafirmarea sprijinului pentru articolul 5 de apărare colectivă al NATO. Zilele trecute, a venit a doua şansă, o ocazie pentru a-i linişti pe partenerii tradiţionali ai Americii. Nu a ieşit ce sperau europenii, iar Statele Unite au fost izolate la summitul G20 din Hamburg.

 

Săptămâna aceasta, a fost a treia vizită a preşedintelui Donald Trump în Europa. Liderul american a mers la Paris, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron. În calitate de oaspete, a părut copleșit de fastul paradei de 14 iulie și de ospitalitatea gazdelor sale.

 

Se pune astfel întrebarea: va mai fi America lui Trump liderul lumii liberale? Şi dacă nu, ce alt lider îi poate lua locul preşedintelui american?

 

„Declar azi, pentru ca toată lumea să audă, Vestul nu va fi învins niciodată! Niciodată! Valorile noastre vor învinge! Oamenii noştri vor prospera şi civilizaţia noastră va triumfa!”, proclama Donald Trump, săptămâna trecută, la Varșovia.

 

A fost un început încurajator pentru cea de-a doua vizită a preşedintelui Donald Trump în Europa. Din inima continentului, preşedintele american vorbea despre valorile lumii occidentale, o lume liberală în centrul căreia s-au aflat, în ultimul veac, Statele Unite ale Americii.

 

Doar că din Polonia, Donald Trump a mers la summitul G20 din Hamburg. A fost o reuniune în care, pentru prima dată, America s-a trezit izolată. De la comerţ, la lupta împotriva schimbărilor climatice, Statele Unite au fost singure, din punct de vedere politic. Asta după ce, ani de zile, erau forţa dominantă a acestor reuniuni, la care participă cele mai bogate şi mai puternice ţări din lume.

 

„E prima dată când am văzut un preşedinte (american, n.r.) cum vine la un summit G20 şi nu mai e considerat lider, nu mai e văzut drept liderul lumii”, reamrca David Gergen, fost consilier a patru președinți americani.

 

Îngrijorările că Statele Unite au adoptat o politică externă izolaţionistă sunt cu atât mai mari cu cât această politică vine la pachet cu un protecţionism în comerţ, dar şi cu o suspiciune profundă pentru orice fel de alianţe şi acorduri internaţionale. E o combinaţie extrem de periculoasă, care ar putea însemna declinul Statelor Unite din rolul de lider al lumii liberale, avertizează analiştii.

 

„(Donald Trump, n.r.) nici nu-şi doreşte, nici nu e în stare să conducă lumea. Donald Trump a apăsat butonul de repede-înainte al declinului Statelor Unite din poziţia de lider mondial. A reuşit să-şi izoleze ţara, să-i nedumerească şi să-i îndepărteze pe aliaţi şi să diminueze puterea Americii. Unii vor sărbători declinul american, dar eu cred că-i vom simţi lipsa, odată ce va dispărea”, spune Chris Uhlmann, jurnalist la ABC News Australia.

 

În ochii administraţiei americane, „America pe primul loc”, cum a fost sloganul campaniei lui Donald Trump, nu înseamnă nicidecum America de una singură. „Statele Unite cer mult de la partenerii lor. În schimb, le vor redeveni un prieten adevărat”. Aşa a sunat promisiunea făcută de doi dintre cei mai influenţi consilieri ai lui Donald Trump, într-un articol publicat în The Wall Street Journal. Nici preşedintele american nu e de acord că duce o politică externă izolaţionistă.

 

„Nu sunt un izolaţionist. Sunt pentru comerţ liber, dar să fie comerţ corect”, declara în martie șeful Casei Albe.

 

Săptămâna aceasta, Donald Trump s-a întors în Europa. A mers la Paris, locul în care s-a semnat acordul climatic din care a decis să retragă Statele Unite. S-a întâlnit, în capitala Franţei, cu un lider cu o altfel de viziune. Dacă Donald Trump vorbeşte despre „America pe primul loc”, Emmanuel Macron promite să facă Franţa măreaţă din nou, în timp ce vorbeşte despre reafirmarea ţării lui în Europa şi în lume.

 

„Consecinţele poziţiilor şi faptelor lui (Donald Trump, n.r.) sunt greu de prevăzut.  Pe termen lung, ar putea duce şi la consolidarea ordinii mondiale actuale, poate prin intermediul reafirmării Europei. Trump a reuşit să unească ţările de pe acest continent cum nici Vladimir Putin nu a putut să o facă. Donald Trump ar putea, totuşi, să nu provoace sfârşitul lumii occidentale, dar ar putea pune punct rolului Americii în centrul acestei ordini”, comenta Fareed Zakaria, realizator CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed