AcasăExterneCine este de fapt generalul rus obez, trimis de Putin să lupte...

Cine este de fapt generalul rus obez, trimis de Putin să lupte în Ucraina. Fake news viral, preluat şi de presa română

La sfârșitul lunii iunie, mai multe tabloide britanice au relatat despre un general-maior rus, obez și alcoolic, pe nume Pavel. Bărbatul ieşit la pensie ar fi fost rechemat de Putin pentru a lupta în Ucraina. Articolele erau ilustrate cu fotografia a unui soldat rus obez. Povestea virală, dar care este un fake news, a fost preluată şi de siteuri din România. Bărbatul din fotografie nu este generalul-maior Pavel, potrivit invastigaţiilor făcute de revista belgiană Knack și radiodifuzorul național belgian VRT. Bărbatul din fotografie este de fapt un fost polițist de frontieră rus.
Deşi este confirmat că mai mulţi generali ruşi au murit în Ucraina şi este probabil ca unii dintre comandanţii ruşi să consume alcool, ştirea cu generalul rus obez și alcoolic Pavel este una falsă. În fotografia virală care a declanșat meme-uri și glume, apare de fapt Ivan Ivanovici Turchin, fost soldat și grănicer rus. Fotografia a fost făcută pe 27 mai 2022 în orașul rusesc Elan, în ajunul Zilei Grănicerilor, sărbătoare rusească.

Pe 25 iunie, tabloidul britanic The Daily Star (care a șters articolul între timp) publică o poveste despre un general rus obez Pavel, despre care se spune că a fost rechemat după ce s-a retras din activitate, pentru a lupta în războiul din Ucraina. ”Generalul rus obez, în vârstă de 67 de ani, a fost chemat să lupte în Ucraina” scrie sursa citată. Articolul este însoțit de o fotografie a unui bărbat supraponderal în costum militar.
În articol, The Daily Star susţine că Putin a suferit pierderi grele și că nu mai are comandanți, citând surse din serviciile de informaţii: “De aceea trimite acum pe front ofițeri de rangul al doilea”, a spus sursa.
A doua zi, pe 26 iunie, alte tabloide britanice precum The Mirror (articol șters), The SunExpress și The Daily Mail (articol șters) au preluat articolul și fotografia. Despre generalul-maior se spune că ”a luptat în războiul afgan”, locuiește într-o suburbie a Moscovei, are 127 de kg, mănâncă cinci mese pe zi și bea un litru de vodcă. Toate tabloidele scriu că Putin l-a rechemat pe bărbat de la pensie “pentru că a suferit pierderi grave de comandanți”. Povestea a fost preluată și de Newsweek ( care pune la îndoială totuși informațiile) și New York Post.

Cine era de fapt generalul rus obez trimis să lupte în Ucraina

Cu ajutorul Google Images și Tineye, jurnaliştii belgieni Rien Emmery de la VRT şi Lotte Lambrecht de la Knack  au aflat că fotografia devenită virală a fost postată pentru prima dată pe Twitter pe 5 iunie, de către un utilizator de Twitter din Ucraina. După două zile, fotografia apare și pe Reddit, unde oamenii se provoacă unii pe alții să facă photoshop-uri amuzante pe baza imaginii. Deci fotografia circula de ceva vreme pe internet înainte ca tabloidele britanice să o descopere.
Cu instrumentul de recunoaștere facială Pimeyes, jurnaliştii au aflat cine sunt cei doi bărbaţi din stânga ”generalului obez”. Este vorba de Dmitri Litvinov şi Alexander Bondarenko. Ambii sunt oficiali locali din districtul Yelansky, regiunea Volgograd. Cel mai mare oraș din district este Yelan. Jurnaliştii belgieni asumă că sărbătoarea la care asistă personajele din poză a avut loc în acel oraș. Fotografia pare să fi fost făcută într-un parc. Cu ajutorul Google Maps, cei doi găsesc fotografii cu parcul din Yelan iar monumentul care se vede pe fundalul fotografiei de pe Twitter apare în locul respectiv.
Un alt element de reper este stâlpul în culori verde şi roşu care este un stâlp de frontieră rusesc.Pe Reddit s-a sugerat, pe baza costumului, că bărbatul este de fapt un polițist de frontieră. Rusia și alte foste republici sovietice, precum Belarus și Tadjikistan, marchează Ziua Grănicerilor, în care foști şi actuali polițiști de frontieră ruși sunt sărbătoriţi, pe 28 mai, adică cu o săptămână înainte ca fotografia să fie publicată pentru prima dată pe Twitter.
Cu ajutorul Yandex, jurnaliştii au dat peste un articol de pe site-ul de știri locale Elanskie Vesti în care apar mai multe fotografii ale soldatului obez în timpul sărbătorii. Pe 27 mai, în ajunul Zilei Grănicerilor, a avut loc o adunare solemnă în Parcul Central de Cultură și Agrement din Yelan. Deci fotografia a fost făcută cu o săptămână înainte de a începe să circule online. Jurnaliștii au găsit și versiunea originală a fotografiei virale, care era decupată masiv.
Cu ajutorul reţelei de socializare ruseşti Odnoklassniki, jurnaliştii au aflat şi cine este de fapt generalul supraponderal: profilul său online spune că este Ivan Ivanovich Turchin. Deci nu este deloc generalul-maior Pavel, după cum scriau tabloidele britanice.
Bărbatul locuiește în prezent în Jizzax, un oraș din Uzbekistan, și nu într-o suburbie a Moscovei. Ar avea 58 de ani, nu 67. Din fotografiile și comentariile de pe profilul său, se poate deduce că bărbatul este originar din Yelen, a avut o carieră militară, iar în 2011 s-a pensionat. El a fost prezent și la sărbătorile anterioare ale Zilei Grănicerilor. Ivanovici a fost recent activ pe profilul său de Odnoklassniki, ceea ce sugerează că nu s-a dus în Ucraina să lupte.

Ultimele Articole