x


 • EUR
  4.7401
  USD
  4.1850
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(11) "actualitate"

Cine sunt noii industriaşi ai României. Ep.3

Author: Marian Manolache | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.12.2011, 22:03

L‑am cunoscut pe Ion Andronache astă‑vară, când m‑a invitat la o discuţie despre industria României. Aşa a apărut, de fapt, ideea unui serial cu poveştile industri­a­şi­lor români ai secolului XXI, nişte oameni de afaceri care „tac şi fac“, cum se spune, şi tocmai de aceea nu prea apar în ziare şi reviste. Dintre protagoniştii de până acum ai acestei rubrici, bucureşteanul Ion Andronache vorbeşte cel mai mult despre soarta industriei româneşti la nivel macroeconomic şi mai puţin de per­for­manţele particulare ale propriului business. „România trebuie să facă politică în Vest şi afaceri în Est“, o spune plastic proprietarul Syscom 18, firmă de „automatizări industriale şi sisteme de măsură fiscale“, cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pe an, din care 15% provin din export în ţări precum Siria, Iran, Iordania, Libia sau Kazahstan. Încă din anul 2000, când firma sa a ieşit pe pieţele externe, omul de afaceri a realizat rapid că ţara noastră merge într‑o direcţie greşită, canalizându‑şi energiile către Vest şi ignorând astfel o mare parte a globului care oferă oportunităţi nemăsurate de business: toate ţările din Africa de Nord, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Cel puţin aceasta este realitatea în industria petrolului şi a gazelor naturale în care activează firma inginerului Andronache.

 

BUSINESS ÎN CAVERNĂ. Syscom 18 produce nişte instalaţii de măsură (numite skid‑uri) care arată ce cantitate de petrol, benzină, motorină sau gaze naturale trece printr‑o conductă sau este depozitată într‑un rezervor.

 

Spre exemplu, staţiile firmei vor măsura gazul care va trece printr‑o megaconductă construită chiar lunile acestea între România şi Bulgaria şi care va lega reţeaua de gaze din ţara noastră de cea a vecinilor de peste Dunăre, pe la Giurgiu‑Ruse. Tot staţiile Syscom 18 măsoară cantitatea de gaze din depozitele subterane ale Romgaz Mediaş, compania naţională de gaze a României. „Nu ştiu dacă ştiţi, Romgaz are nişte depozite subterane uriaşe pentru gaze naturale, sunt nişte caverne goale în care compania depozitează gazul pe care îl cumpără ieftin vara pentru a‑l utiliza apoi iarna când preţul creşte“, explică Andronache. Cu sediul în Bucureşti, Syscom 18 are 150 de angajaţi şi o unitate de producţie în cartierul bucureştean Militari. Firma se luptă pentru contracte cu multinaţionale precum Emerson şi Honeywell, dar şi cu alte câteva zeci de firme locale din domeniu. Pe partea de automatizări, Syscom a avut de‑a lungul timpului clienţi locali din mai toate industriile: Heineken (bere), Cris‑Tim (mezeluri), Sandoz (medicamente) sau Angelli (vin spumant) etc. Aşa că Ion Andronache a asistat fără să vrea la transformarea industriei româneşti din ultimii 20 de ani. Cine este Ion Andronache şi cum şi‑a construit o afacere într‑un domeniu atât de „tehnic“?

 

DE LA CĂMĂŞI LA TELEVIZOARE. Andronache este bucureştean, absolvent al Facultăţii de Electronică a Politehnicii. Singurul loc de muncă pe care l‑a avut în viaţă – din 1985 până în 1995 – a fost la Institutul de Proiectare pentru Automatizări (IPA), unul dintre cele mai importante centre de proiectare de pe vremea comunismului. După Revoluţie, majoritatea angajaţilor din IPA – oameni foarte bine pregătiţi, spune Andronache – au plecat din ţară şi lucrează şi acum în cercetare sau proiectare mai ales în Canada, SUA, dar şi Europa de Vest.

 

Citeste materialul integral pe MONEY EXPRESS