Ciolacu, despre preţurile la energie: Cel mai important, ca semnal, este pentru populaţie, acolo va rămâne 0,68 şi 0,8. Exact care este plafonarea din acest moment

„Nu am nicio reţinere să vă spun – şi sper din tot sufletul ca primul ministru să nu se supere – ieri am stat împreună cu dânsul, doar noi doi şi cu alţi specialişti din energie, fiindcă ne-am săturat de specialiştii de până acum care ne explicau nu numai cum s-a ajuns aici, dar cum nu avem pârghiile să facem modificările. Am avut o discuţie, am stat cinci ore şi eu şi domnia sa”, a afirmat Ciolacu, marţi seară, la Antena 3.

 

El a explicat, răspunzând unei întrebări, că ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a luat parte la aceste discuţii pentru că „aşa a hotărât cu primul ministru”.

 

Marcel Ciolacu s-a arătat nemulţumit „de ce s-a întâmplat la ANRE”.

 

„Haideţi să fim foarte clari: politicile în energie le face Ministerul Energiei, pe urmă, urmează tot lanţul. E parte şi ASF-ul care trebuie să facă nişte modificări, nu numai ANRE-ul. Este ANRE-ul care face toată legislaţia secundară. Nu sunt mulţumit nici de ce s-a întâmplat la ANRE. Nu pot să fiu mulţumit nici de ce s-a întâmplat la energie”, a afirmat Ciolacu.

 

Liderul PSD a susţinut că nu este interesat de „costurile” politice câtă vreme crizele pe care România le traversează sunt gestionate. 

 

„Depăşirea crizelor nu are nicio treabă dacă scade PSD-ul în sondaje sau creşte PNL-ul sau scade PNL-ul. Deja am fi meschini să ne gândim acum la nişte alegeri care urmează în 2024. Ne-am angajat la această coaliţie şi eu vă spun că sunt foarte hotărât să ducem această coaliţie până în 2024 şi am un dialog foarte bun cu primul ministru în problemele majore”, a spus Ciolacu. 

 

El a explicat că „problema” cu ANRE este legată de activitatea instituţiei cu privire la urmărirea pierderilor.

 

„Dintr-un consum de 55 de teraWatt avem pierderi la distribuţie şi la furnizare de aproape 7 teraWatt. Dom-le, vă gândiţi de câţi ani… aici am o problemă cu ANRE-ul. Au urmărit companiile să-şi facă investiţiile? Avem cele mai mari pierderi de sistem în Europa”, a adăugat liderul social-democrat.

 

El a anunţat că preţurile la energie pentru populaţie nu se vor modifica. Ciolacu a subliniat că România produce energia pe care o consumă. Conform acestuia, consumul de energie s-a redus cu aproape două procente.

 

„Cel mai important, ca semnal, este pentru populaţie, acolo va rămâne 0,68 şi 0,8. Exact care este plafonarea din acest moment. Pentru populaţie va rămâne în continuare, noi dorim să venim cu un act normativ să ducem toate lucrurile până în anul 2025. Este exclus, la ceea ce s-a angajat Guvernul, să nu plătim această compensare. Avem resursele bugetare de a acoperi această compensare. Dar nu mai putem continua să te faci că nu vezi că s-a cumpărat energia cu un preţ şi se vinde cu un preţ de zece ori mai mare. Pe spatele cui? (…) Dacă e speculă, vii cu supraimpozitare”, a adăugat Ciolacu.

 

Ciolacu a dat asigurări că „se va găsi resursa” pentru menţinerea actualelor preţuri la energie pentru populaţie, subliniind că nu va fi depăşit deficitul bugetar. 

 

„Vom veni cu explicaţii pe fiecare sector în parte. (…) Pe o perioadă limitată de timp preţul, cel puţin în zona casnică, aproape în toată Europa, s-a reglementat. Nu înţeleg de ce stăm şi amânăm o decizie, mai ales că suntem producători de energie!”, a arătat Ciolacu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed