Cioloș: ”Dacă PNL vrea să facă o propunere de premier, să spună ei!”

0
11

Premierul desemnat Dacian Cioloş, liderul USR, a declarat miercuri, după o primă rundă de negocieri cu USR-UDMR şi cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament, pentru formarea unei majorităţi şi a unei alianţe de guvernare, că Florin Cîţu şi Kelemen Hunor i-au spus că au nevoie de o discuţie în partid, pentru a lua mandat pentru o astfel de negociere şi că vineri vom avea o nouă întâlnire. El a precizat că discuţiile au fost în jurul propunerii de premier desemnat făcută de preşedintele Klaus Iohannis şi care este pe masă, iar dacă PNL vrea să facă o propunere de premier, să spună ei.

”Le-am expus planul meu, odată ce am fost desemnat premier de către preşedinte, că intenţia mea este să formez un Guvern şi prioritatea este refacerea coaliţiei. Am spus că acesta este obiectivul, cu măsuri de gestionare a pandemiei, a preţurilor la energie şi implementarea PNRR”, a spus Cioloş.
Premierul desemnat a subliniat că prioritatea, obiectivul lui şi al USR, este să dea un guvern României cât mai repede.
”Să mergem cu o soluţie în Parlament cât mai rapid, pentru că, dată fiind gravitatea situaiei, nu putem aştepta prea mult. Din punctul nostru de vedere, nu există altă construcţie majoritară decât cea cu PNL şi UDMR şi susţinerea minorităţilor”, a completat el.
Dacian Cioloş a arătat că premierul şi Kelemen Hunor i-au spus că au nevoie de o discuţie în partid pentru a lua un mandat.
”Vineri, vom avea o nouă întâlnire pentru a vedea deciziile în interiorul partidelor, în special domnul Cîţu, care are mâine o şedinţă a conducerii partidului”, a precizat Cioloş.
”Acum, important este să avem un Guvern cât mai repede, dacă PNL vrea să facă o propunere de premier să spună ei, discuţiile au fost în jurul propunerii de premier desemnat făcută de preşedintele Klaus Iohannis şi care este pe masă. Şi am înţeles că asta vom discuta”, a spus Cioloş, întrebat dacă PNL a transmis că nu acceptă decât un premier liberal.
”Deocamdată nu este o propunere de premier PNL, pentru că nu au făcut-o”, a continuat el.
Întrebat dacă îşi va retrage candidatura, Cioloş a spus: ”Haideţi să vină o propunere, că aşteptăm de la ei de câteva săptămâni… Deocamdată avem o responsabilitate asumată şi mergem mai departe”, a spus Cioloş.
”Mâine, vor decide dacă acceptă un guvern de coaliţie sau un guvern minoritar în Parlament, a explicat Cioloş.
Întrebat dacă va fi un guvern de sacrificiu, Cioloş a arătat că cine îşi va asuma guvernarea în următoarele săptămâni şi luni va face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea.
”Nu ne este teamă de niciun fel de sacrificiu”, a subliniat el.