AcasăEconomieCioloș: Programul Operaţional Regional s-a deblocat după discuţia cu comisarul european Corina...

Cioloș: Programul Operaţional Regional s-a deblocat după discuţia cu comisarul european Corina Creţu

“Spuneam ieri, de exemplu, pe Programul Operaţional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuţie cu doamna comisar, pentru că, între timp, am aflat că autorităţile, administraţia de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările aşteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte. Deci, din cele câteva mii de proiecte, era vorba de o sută şi ceva de proiecte unde un audit de la Comisie mai făcuse nişte verificări. Deci, vreau să fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legătură cu implementarea proiectelor în teritoriu, era vorba de relaţia dintre Guvern şi Comisia Europeană pe rambursarea unor fonduri. Dar şi această rambursare am primit informaţia ieri seara că începe foarte curând, pentru că lucrurile au fost clarificate şi de asta este bun şi contactul direct cu Comisia Europeană, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când trebuie clarificate anumite lucruri”, a precizat Dacian Cioloş, la Radio România Actualităţi.

El a arătat că România are, probabil, un grad de absorbţie a fondurilor europene “cam la 60%” şi, dacă lucrurile merg bine, se va ajunge la “undeva la 70%”. “Ştiţi că am pornit noi mai greu în perioada bugetară 2007-2013, s-au mai recuperat pe parcurs. (…) Acum suntem cam la 60% grad de absorbţie pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultură şi dezvoltare rurală, vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, la undeva în jur de 70%”, a spus Cioloş.

Potrivit premierului, pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă şi absorbţia calitativă a fondurilor europene. “Dar, dincolo de asta, cel puţin pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă şi absorbţia calitativă, în sensul că eu aş vrea să ne concentrăm şi pe unde ajung banii şi care sunt rezultatele investiţiilor respective, pentru că, altfel, ne furăm căciula. Noi spunem că absorbim o anumită sumă de bani, dar, dacă economia nu evoluează şi dacă calitatea vieţii oamenilor nu se îmbunătăţeşte prin absorbţia banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025, când nu vor mai fi fonduri structurale, că nu am recuperat un anumit decalaj faţă de alte ţări europene. De asta este important să fie şi absorbţie calitativă şi, deci, să fim atenţi şi atunci când se face o selecţie a proiectelor şi unde ducem banii respectivi”, a explicat Cioloş.

Prim-ministrul anunţase vineri, după o întâlnire cu comisarul european Corina Creţu, că Programul Operaţional Regional pentru perioada 2007-2013 este blocat în urma unui audit al Comisiei Europene şi că sunt puţine proiecte aferente perioadei 2014-2020 gata să fie implementate.

“Vizita doamnei Corina Creţu şi întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să îmi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea programului 2007-2013, unde am găsit Programul Operaţional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înţeles că lucrurile se pot debloca rapid pentru a reîncepe plăţile. Mai avem câteva săptămâni în care mai putem face plăţi şi să mai reducem, pe cât posibil, din pierderi, să mai creştem gradul de absorbţie”, spunea premierul într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Politică Regională.

Ultimele Articole