Circa 20% din hotelurile din Bulgaria au fost închise, iar veniturile continuă să scadă

De asemenea, veniturile înregistrate de pe urma turiştilor străini vor scădea, cel mai probabil, cu 25% anul acesta, faţă de 2008, a spus Rumen Draganov, directorul Institutului.

Anul trecut, Bulgaria a câştigat 2,4 miliarde euro din acest segment, mai spune Draganov, în timp ce în 2009, veniturile ar atinge doar 1,9 miliarde euro.

Scăderea veniturilor în sector este cauzată de numărul mic al vizitatorilor, rezistenţa în faţa preţurilor ridicate, folosirea într-un mod ineficient a resurselor umane din industrie şi ineficienţa investiţiilor.

Draganov explică, de asemenea, că din cauza ratei scăzute a gradului de ocupare, hotelurile întâmpină dificultăţi la rambursarea împrumuturilor, conform agenţiei Focus.

„Din acest motiv, unele hoteluri sunt închise în plin sezon şi vor rămâne astfel pe toată durata verii”, spune Draganov.

Un studiu realizat de Travel Advisor Media arată că numărul românilor care îşi vor petrece vacanţa în Bulgaria, în 2009, va creşte cu 5-10%, comparativ cu anul anterior, în timp ce numărul românilor care vor opta pentru Turcia, Spania şi Grecia va fi cu până la 12% mai mic.

Numărul turiştilor români care au vizitat Bulgaria în primele patru luni din 2009 a crescut cu 80% comparativ cu perioada similară din 2008, conform agenţiei naţionale de turism a ţării.

În Europa, activitatea din sectorul hotelier a scăzut în total cu 10% în primul trimestru din 2009, cu 18% în Praga, cu 20% în Budapesta şi cu 5% în Paris, cel mai vizitat oraş din lume, afectat, de asemenea, de condiţiile economice, potrivit unor date publicate la mijlocul lunii iunie.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a înregistrat pentru prima dată de la declanşarea crizei economice mondială o scădere a PIB-ului cu 3,5% faţă de primul trimestru al anului 2008. În trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, în al treilea cu 6,8%, în al doilea cu 7,1%, iar în primul cu 7%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed