Circuli fara RCA? Iata riscurile la care te expui

0
41

In momentul in care ai pus mana pe actul de proprietate al unui autovehicul, devii automat si responsabil de tot ceea ce implica circulatia pe un drum public, chiar si de ceea ce se intampla daca este lasat la loc sigur in parcarea din fata blocului. Din acest motiv este obligatoriu sa inchei o polita RCA. Aceasta fiind de altfel si singurul tip de asigurare pe care statul roman o impune prin lege pentru proprietarii de autovehicule.

Asigurarea RCA reprezinta o forma de protectie, atat pentru cel care provoaca un accident, cat si pentru cel care inregistreaza pagube materiale sau mai rau, vatamari corporale de pe urma unui accident de care nu se face responsabil. Practic, asigurarea RCA plateste daunele provocate de cel care a produs accidentul, catre cel care a suferit pierderile de pe urma lui.

Important de stiut este si ca odata ce ai incheiat o asigurare RCA, vei primi si un document aditional, o acoperire suplimentara numita Carte Verde, ce iti este de folos daca circuli in strainatate in majoritatea tarilor de pe continentul european. Mare atentie, insa: nu toate tarile sunt acoperite de polita. Verifica documentul (informatiile inscrise in partea de jos a asigurarii RCA) inainte de a parasi tara si asigura-te ca toate tarile de tranzit sunt bifate.

 

Cum inchei o asigurare RCA?

Exista multe puncte fizice fixe, chiar si automate de plata; putem spune ca ai posibilitatea de a incheia o asigurare rca cam la orice colt de strada, doar ca daca iti doresti sa primesti oferte complete, de la toti asiguratorii de pe piata, recomandarea noastra este sa mergi catre online. De regula magazinele online functioneaza ca un broker de asigurari si detin in portofoliu nu doar 2, 3 asiguratori, ci pe toti, iar tu iti vei putea alege asigurarea care ti se potriveste.

Pentru a incheia asigurarea RCA, masina trebuie sa fie inmatriculata sau “in vederea” inmatricularii in Romania si sa pui la dispozitia consultantului:

  • Buletin / CI in cazul persoanelor fizice si CUI firma in cazul persoanelor jurifice
  • Certificatul de inmatriculare al autovehiculului
  • In cazul in care este vorba despre un autovehicul achizitionat in leasing vor fi necesare si datele de identificare ale societatii de leasing.

Bine de stiut: In cazul in care vinzi sau radiezi masina poti recupera prima de asigurare RCA pe perioada ramasa.

Riscurile la care te expui daca circuli fara RCA

Cu toate ca orice sofer stie ca este ilegal sa circule fara o polita RCA valida, conform statisticilor, aproximativ 25% dintre autoturismele inregistrate in Romania nu au asigurare obligatorie incheiata. Bineinteles ca o parte dintre ele nu sunt in uz, cu altele se circula ocazional, altele sunt masini de vacanta sau intra in categoria masinilor lasate in urma de cei care au plecat din tara, insa chiar si asa cifrele ne arata o realitate covarsitoare. Care sunt riscurile la care se supun cei care aleg sa circule fara RCA? Iata ma jos.

  1. Este ilegal si poti incasa o amenda substantiala

Lipsa unei asigurari RCA se sanctioneaza conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 lei.

Cu alte cuvinte, o scurta plimbare prin cartier fara asigurare te poate costa contravaloarea a 2-3 asigurari anuale. Merita oare riscul?

Bine de stiut: Conform ultimelor reglementari, in cazul unui control nu mai este necesar sa ai asigurarea RCA in format fizic in masina. Politia poate sa verifice existenta asigurarii in baza de date disponibila la aida.info.ro. Prin urmare “am asigurare, dar am uitat-o acasa” nu doar ca nu te scapa de amenda, dar te poate pune si intr-o situatie penibila, daca tu minti si verificarea care se poate derula online, pe loc, iti poate demonstra contrariul.

2. In cazul unui accident vei scoate bani din buzunar pentru plata daunelor

Oricata experienta ai avea si oricat de talentat in ale sofatului ai fi, o clipa de neatentie te poate costa de zeci de ori mai mult decat costa o asigurare RCA. O mica zgarietura pe o masina noua, o oglinda sparta sau o bara de plastic rupta la care se adauga amenda de mai sus, cu siguranta nu sunt bani de neglijat. In cazul unui accident grav, cu daune semnificative si victime lipsa unei asigurare RCA poate atrage datorii pentru o viata intreaga.

Te stii uituc din fire? Creeaza cont i-Asigurare, introdu datele masinii tale si cele personale si vei fi notificat automat ori de cate ori iti expira asigurarea rca. Iar daca preferi sa tii toate datele aproape, in telefonul tau mobil, atunci aplicatia i-Asigurare iti va fi prieten de nadejde. Descarca i-Asiguare pe iOS si Android si uita de grija asigurarilor expirate.

3. Risti sa ramai fara talonul masinii

Odata ce esti oprit de politie si se dovedeste ca circuli fara asigurare RCA, risti sa ramai si fara talonul masinii. Conform legislatiei in vigoare, pe langa amenda aplicata, politistul iti poate retine si talonul masinii, ceea ce inseamna mult stres si batai de cap pentru a putea intra din nou in legalitate.

Ce faci daca ai fost implicat intr-un accident cu o masina fara RCA?

Ce faci daca esti implicat intr-un accident de care nu te faci vinovat, iar soferul masinii nu are RCA sau mai rau fuge de la locul accidentului?

Din fericire, pe modelul occidentului dezvoltat, si in Romania exista o insitutie care te poate despagubi daca ai fost prejudiciat printr-un accident provocat de un autovehicul neasigurat sau neidentificat; daca apelezi la FPVS – Fondul de Protectie al Victimelor Strazii, entitate ce-si desfasoara activitatea in cadrul BAAR (Biroul Asiguratorilor Auto din Romania) si care te poate despagubi atat pentru daune materiale, cat si daca accidentul a implicat victime. Ulterior, FPVS/BAAR isi va recupera paguba de la vinovati daca ii identifica; banii acestui fond provin dintr-o contributie a companiilor de asigurari din Romania.

Prin urmare, daca esti implicat intr-un accident cu o masina fara RCA, trebuie sa:

  • Suni la politie pentru a anunta evenimentul
  • Trimiti cererea de despagubire catre BAAR/FPVS

In urmatoarele 90 de zile de la data depunerii solicitarii, BAAR  te va informa daca esti eligibil pentru despagubire si va plati contravaloarea daunelor.

Bine de stiut: BAAR nu va despagubi daca ai gasit masina lovita in parcare, daca accidentul a fost provocat de biciclisti, pietoni, carute sau daca masina a fost avariata de animale, starea drumului sau fenomene meteo.

In concluzie, asigurarea RCA nu este doar o alta suma de bani pe care trebuie sa o iei in calcul atunci cand achizitionezi o masina, ci si o forma de protectie in fata unui eveniment impredictibil si neplacut. Alege sa fii asigurat. Pleaca intotdeauna la drum cu o polita rca valabila.