AcasăEconomieCîţu: Cred sincer că 2022 poate să fie încă un an cu...

Cîţu: Cred sincer că 2022 poate să fie încă un an cu rezultate economice peste aşteptări. Trebuie curaj politic şi zero populism ca să facem faţă provocărilor

”În ianuarie 2020 am răspuns unei întrebări despre modul în care administram finanţele României la acel moment : „prepare for the worst, hope for the best”. După câteva luni România intra în stare de urgenţă şi economia a fost închisă. Pieţele financiare erau nefuncţionale peste tot în lume. Printre multe decizii, am luat şi decizia să le permitem companiilor să nu plătească impozitele la termen. Totuşi, am avut resurse financiare să plătim la timp pensii mărite cu 14% , salarii, alocaţii dar să şi continuam investiţiile de la buget. De unde bani? Simplu, din strategia pe care am prezentat-o mai sus. Cel mai negru scenariu s-a adeverit dar eram pregătiţi”, scrie Cîţu pe Facebook.

Acelaşi mod de a administra economia a fost folosit şi în 2021, afirmă el,adăugând: ”În ciuda tuturor loviturilor pe care le-a primit economia am reuşit o creştere economică mai mare cu aproape 3 puncte procentuale decât estimarea iniţială, venituri mai mari cu peste 20 de miliarde lei decât bugetate şi un deficit bugetar cu 3 puncte procentuale mai mic decât cel aprobat în legea bugetului. Aceste resurse suplimentare au fost folosite pentru compensarea facturilor la energie fară să punem în pericol stabilitatea economică a României”.

Liderul PNL subliniază că anul 2022 începe cu provocări majore: inflaţie, dobânzi mai mari şi ameninţarea unui război foarte aproape de graniţa României cu implicaţii economice majore pentru economia noastră.

”Acestea sunt provocările pe care deja le vedem. Dar eu nu despre acestea vorbesc. Sunt sigur că vor mai apărea şi altele. Pentru cele pe care nu le vedem acum trebuie guvernul să pregătească o strategie. Încă mai este timp. Ce trebuie făcut? Eu recomand să se facă ce am făcut în ultimii ani. Cheia o reprezintă resursele pe care guvernul le are la dispoziţie într-o situaţie neprevăzută. Aceste resurse trebuie acumulate acum. Şi mai este lucru care este de o importanţă vitală. Încrederea investitorilor în guvernul României. Fară încrederea acestora, în contextul global actual, Romania s-ar putea să fie forţată să solicite finanţare de urgenţă de la instituţiile internaţionale. Încă este timp şi cred sincer că 2022 poate să fie încă un an cu rezultate economice peste aşteptări. Trebuie curaj politic şi zero populism ca să facem fata provocărilor. Mai ales acelor provocări pe care încă nu le ştim”, conchide fostul premier.

 

Ultimele Articole