Cîţu, despre împrumuturile făcute de ministrul Câciu: Sigur vom avea o coaliţie în care domnul ministru va explica dacă aceste îngrijorări ale mele sunt împărtăşite şi de ei / Estimarea de anul acesta privind deficitul nu este ambiţioasă

Preşedintele PNL a fost întrebat dacă a discutat în cadrul coaliţiei despre preţul mare cu care se împrumută ministrul de Finanţe. 

”Am discutat despre aceste îngrijorări ale mele, şi public şi în coaliţie. Sunt sigur că vom avea o coaliţie în perioada următoate în care domnul ministru va veni şi va explica dacă aceste îngrijorări ale mele sunt împărtăşite şi de ei. Eu sper ca evoluţia dobânzilor şi a măsurilor pe care le vom lua să nu ducă la o inflaţie mai mare şi dobânzi mai mari, pentru că avem agenţiile de rating care aşteaptă în martie evaluarea şi orice semn dinspre agenţii că nu merge spre o direcţie bună înseamnă costuri şi mai mari. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi cu măsurile pe care le luăm, toate să meargă în sensul menţinerii deficitului cel puţin în limita asumată la începutul anului”, a spus liderul PNL.

Preşedintele PNL a arătat că, ”dacă vrem să evităm o criză de proporţii, trebuie să fim mai ambiţioşi în ceea ce priveşte deficitul”.

”Estimarea de anul acesta nu este ambiţioasă. Nu poţi să vii să spui că terminăm anul cu 7%, şi să reduci un punct procentual, după ce în 2021 am scăzut 3 puncte procentuale. Trebuie să fim mai ambiţioşi. Asta dacă nu vrei să ai inflaţie şi criză. Dacă eşti ok cu asta, să nu fi ambiţios atunci”, a arătat preşedintele PNL, adăugând că ”România a fost ţara care a reuşit să îşi păstreze economia deschisă şi să aibă cea mai rapidă revenire, chiar dacă cei care astăzi, nu mai spun, sau încearcă să spună cum vor rezolva ei problemele, deşi sunt la putere şi ar trebui să le rezolve, atunci spuneau că va fi şi criză economică, şi şomaj, şi foamete şi nu a fost”.

El a precizat că în şedinţa online a liderilor coaliţiei de joi s-a discutat despre criza energetică, pentru că ”pe toţi ne interesează ce facem după 1 aprilie”. ”Mă îngrijorează şi este un subiect pe care trebuie să îl discutăm, evoluţia unor indicatori economici care sunt legaţi, inflaţie, dobânzi”, a spus Florin Cîţu, precizând că, de obicei, vedem o creştere a inflaţiei şi a dobânzilor înaintea unei crize economice.

”Depinde doar de măsurile pe care le vom lua la guvernare să nu avem o criză economică. Soluţii vom găsi şi avem, dar trebuie să ne punem la masă pentru că dacă am reuşit să găsim soluţii când economia a fost închisă două luni de zile, nu există o altă provocare mai mare. Doar trebuie să accepţi că există o problemă şi apoi să venim cu soluţii”, a mai spus Cîţu, amintind că el a redus deficitul la 4%, când a plecat de la guvernare. 

Liderul PNL a precizat că a transmis faptul că dacă se iau bani de la investiţii, ne îndreptăm spre un dezastru. 

Preşedintele PNL a mai declarat că în opinia lui ar trebui continuată reforma administraţiei publice, şi anul acesta există în PNRR două reforme importante, reforma pensiilor, unde toate pensiile trebuie trecute pe contributivitate şi reforma salarizării, care înseamnă că în sistemul bugetar legăm performanţa de venituri. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed