CÎȚU fuge de banca lui PUTIN! Ani de zile l-a acuzat pe TEODOROVICI de legături cu Rusia

0

Una din primele măsuri pregătite de Ministerul de Finanțe condus de Florin Cîțu este modificarea unei Hotărâri de Guvern adoptată de Cabinetul Dăncilă care stabilea ca ministrul de Finanțe din România să fie Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții, instituție bancară înființată la Moscova, în 1970, în vremea URSS, la care țara noastră are calitate de membru fondator. ”Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, responsabil cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, iar supleantul său este o persoană responsabilă cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, desemnată de ministrul finanțelor publice”, se arată în proiectul pregătit de Finanțe. Practic, prin această modificare legislativă, Cîțu scapă de responsabilitatea reprezentării la o instituție bancară despre care a făcut deseori referire cum că nu este benefică pentru România.

 

Ani de zile, Florin Cîțu, senator liberal, l-a acuzat pe predecesorul său, Eugen Teodorovici că are legături strânse cu Rusia și l-a acuzat că face călătorii secrete în Moscova. Chiar acum câteva luni, Cîțu spunea că Teodorovici, membru în board-ul băncii, conform HG dată de Cabinetul Dăncilă, are statut privilegiat, nu plăteşte impozite iar banca nu e reglementată de BNR. Cîţu susținea că acestea sunt aspecte de natură penală, că are documente pe care le va prezenta şi că se va sfătui cu avocaţii dacă este oportună înaintarea unei plângeri penale faţă de ministrul de Finanţe de atunci, Eugen Teodorovici.

 

Banca Internațională de Investiții (BII) a fost înființată printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între România, Bulgaria, Ungaria, Republica Democrată Germană, Mongolia, Polonia, URSS și Cehoslovacia, fiind înregistrată la secretariatul ONU cu numărul 11417. Scopul instituției constă în susținerea dezvoltării economice a statelor membre. În iulie 2018, Guvernul României și-a majorat cota parte în capitalul social al Băncii Internaționale de Investiții (BII), până la 7,04 la sută, printr-o contribuție suplimentară de 4 milioane de euro pe 12 iulie. În rezultatul plății efectuate cota parte a României a crescut la 22,45 milioane euro ceea ce o plasează pe locul cinci printre statele participante la BII. După căderea regimurilor comuniste, instituția aproape și-a închis porțile. De altfel, în anul 2000, Polonia și Ungaria și-au anunțat retragerea. 15 ani mai târziu, Ungaria a decis să redevină membru BII pentru că din 2012 banca s-a reformat și a început să activeze din nou. Ungaria este foarte interesată de această bancă iar în luna septembrie prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a intervenit pe lângă președintele rus, Vladimir Putin, ca sediul instituției să fie mutat la Budapesta, iar Ungariei să-i fie transmisă conducerea. Acordul pentru mutarea băncii în capitala Ungariei a fost semnat pe 5 februarie 2019 e către ministrul Finanțelor al Ungariei, Mihaly Varga, și președintele consiliului de administrare al BII, Nikolay Kosov. Conform Profit.ro în România, BII a acordat finanțări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group sau MEP Retail, operatorul lanțului Profi.