AcasăEconomieCiucă, despre anunţul Comisiei Europene privind fondurile de coeziune: Ţara noastră va...

Ciucă, despre anunţul Comisiei Europene privind fondurile de coeziune: Ţara noastră va beneficia până în 2027 de 31,5 miliarde de euro / Fac apel la potenţialii beneficiari să pregătească din timp proiectele

”Salut decizia Comisiei Europene, pe care o consider un semnal de încredere şi de susţinere a priorităţilor României. Răspundem cu responsabilitate gestului de solidaritate europeană. Suntem pregătiţi să gestionăm transparent şi cât mai eficient sumele alocate. Fiecare cetăţean va putea urmări online, în timp real, pe site-ul https://www.fonduri-ue.ro/statistici , cum sunt cheltuiţi banii europeni. Reducem birocraţia, adaptăm legislaţia şi sprijinim comunităţile locale să-şi ia soarta în propriile mâini”, spune şeful Executivului.

 

El arată că, spre deosebire de precedentul exerciţiu bugetar, de acum autorităţile locale vor avea un cuvânt definitoriu de spus în ceea ce priveşte prioritizarea proiectelor, astfel încât zonele defavorizate să fie mai puternic susţinute pentru a recupera decalajele de dezvoltare.

 

”La nivelul guvernului, am aprobat toată documentaţia pentru accesarea acestor bani. Experienţa de până acum ne ajută să susţinem un ritm alert de atragere a finanţărilor europene, prin reducerea termenelor pentru etapele următoare: lansarea programelor operaţionale şi a apelurilor de proiecte. Fac apel la potenţialii beneficiari să îşi pregătească din timp proiectele, pentru că toate sectoarele de activitate au nevoie de finanţare ca de oxigen”, a spus premierul. 

 

Nicolae Ciucă arată că, ”dacă luăm în calcul şi fondurile de care vom beneficia prin PNRR, finanţările prin celelalte politici europene şi sumele pe care le putem cheltui în continuare din exerciţiul bugetar precedent, avem în total 90 de miliarde de euro pe care să-i investim în domenii de interes major pentru români”.

 

”De la sănătate şi transport, la ocuparea forţei de muncă, combaterea sărăciei, eliminarea decalajelor de dezvoltare şi, deopotrivă, susţinerea perspectivelor de evoluţie către o economie competitivă şi inovatoare. Banii europeni schimbă vieţi şi accelerează modernizarea şi dezvoltarea României”, mai afirmă premierul Nicolae Ciucă. 

 

România va primi în total 31,5 miliarde euro din partea politicii de coeziune în perioada 2021-2027, în cadrul acordului său de parteneriat cu Comisia pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a regiunilor sale, precum şi a tranziţiei sale verzi şi digitale. Fondurile UE vor sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei economii româneşti competitive, inovatoare şi orientate către export.

 

Ultimele Articole